Na hlavný obsah

Ministerstvu sa nepodarilo vyriešiť problém s chýbajúcimi zdravotnými sestrami

Zdravotníci nemali o prácu záujem.

Ministerstvu sa nepodarilo vyriešiť problém s chýbajúcimi zdravotnými sestrami
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Vyriešiť problém s nedostatkom zdravotných sestier v bratislavskej univerzitnej nemocnici sa ministerstvu práce nepodarilo. Hoci chýbajúci personál našlo, nemocnica žiadneho neprijala. Zdravotníci záujem o prácu nemali.

Rezort práce našiel v evidencii nezamestnaných takmer stovku vhodných uchádzačov na pozíciu zdravotnej sestry či obslužného personálu. Po desiatkach pohovorov však Univerzitná nemocnica Bratislava (UNB) neprijala ani jednu sestru, ošetrovateľa či sanitára.

„Žiaľ, žiadny z týchto pracovníkov neprejavil záujem pracovať v našej nemocnici. Ako dôvody mnohí uviedli, že táto práca ich nenapĺňa, že boli vyhoretí, nechceli pracovať. Niektorí dokonca aj keď majú vzdelanie, nikdy túto prácu nevykonávali a ani ju vykonávať nechcú,“ priblížila hovorkyňa UNB Eva Kliská.

Nedostatku zdravotných sestier sa v relácii Správy RTVS venovala redaktorka Veronika Čokinová:

Nemocnica má problém s nájdením zdravotných sestier už niekoľko rokov, hoci robí nábory na školách, láka ich na príspevok štyritisíc eur či ponúka možnosť kariérneho rastu. Nie je jediným zariadením, kde chýbajú.

„Aktuálne k dnešnému dňu je na portáli profesia.sk zverejnených 250 pracovných ponúk pre zdravotné sestry. Tento rok ich bolo spolu už 1 750 a keď sa pozrieme na porovnanie prvého polroka tohto a minulého roka, tak evidujeme nárast o 200 pracovných ponúk,“ uviedla PR manažérka pracovného portálu Alma Career Slovakia Ľubica Melcerová.

Odrádza ich systém práce

Najviac ponúk pribúda z Bratislavského, Košického a Nitrianskeho kraja. Sestry, ktoré odchádzajú do dôchodku či do zahraničia, nemá kto nahradiť. Mnohé absolventky podľa komory sestier odrádza, že s prácou v nemocnici nevedia zosúladiť súkromný život.

„Pracuje sa v soboty, nedele, cez sviatky, nočné služby. Samozrejme, nie každému to vyhovuje. Na druhej strane nie je dostatok príležitostí pracovať v jednozmennej prevádzke, to znamená ambulantné zariadenia alebo zariadenia nejakej jednodňovej chirurgie,“ vysvetlila prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Iveta Lazorová.

Podľa komory sú však potrebné aj systémové zmeny. Rezort zdravotníctva reaguje, že na viacerých pracuje.

„Už sme upravovali kompetencie vybraných zdravotníckych pracovníkov, konkrétne praktickú sestru – asistenta. Pokračujú práce na úprave kompetencií sestry a pôrodnej asistentky a následne aj ostatných zdravotníckych pracovníkov,“ ozrejmilo ministerstvo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko