Na hlavný obsah

Ministri musia urýchlene míňať európske peniaze. Viaceré rezorty doteraz nevyčerpali ani euro

Vláda chce požiadať o novú platbu z plánu obnovy.

Ministri musia urýchlene míňať európske peniaze. Viaceré rezorty doteraz nevyčerpali ani euro
Minister investícií Richard Raši a štátny tajomník rezortu Michal Kaliňák (obaja Hlas-SD). Foto: STVR

Ministri dostali za úlohu urýchlene míňať európske peniaze. Po rokovaní vlády to uviedol šéf rezortu investícií Richard Raši (Hlas-SD). Hoci z nových eurofondov máme k dispozícii viac ako 12 miliárd eur, viaceré rezorty doteraz nevyplatili ani euro. Vláda chce na jeseň požiadať aj o piatu platbu z plánu obnovy.

Z nového programového obdobia bolo doteraz vyplatených 372 miliónov eur. Podľa ministra investícií je to málo. „Na tejto vláde sme si povedali, že to, čo ministerstvá majú naplánované, musia splniť. Neplánovali si to súčasní ministri, bolo to naplánované predchádzajúcimi,“ vyhlásil Raši.

Viaceré rezorty doteraz nevyčerpali ani euro. Napríklad ministerstvo životného prostredia, rezort hospodárstva alebo vnútra. Výzvy však už vyhlásili a niektoré už začali aj s kontrahovaním, teda podpisom zmlúv. Ministri, ktorí plány nesplnia, budú musieť peniaze posunúť iným rezortom.

„Objem peňazí, ktorý by každý vedel použiť na celom našom Slovensku, sú vodovody a kanalizácie, cesty a chodníky v intravilánoch miest a obcí alebo cesty druhej, tretej triedy medzi našimi obcami. Zatepľovania a rekonštrukcie s tým súvisiace, nákup elektrických vlakových súprav,“ vymenoval Raši.

Peniazom z plánu obnovy sa v Správach venoval Vladimír Amrich:

Peniaze sa však nedajú presúvať ľubovoľne, ale len na základe dohody s Európskou komisiou. Rezort sľubuje aj urýchlenie procesov.

„Urýchli sa to práve novelou zákona o verejnom obstarávaní, ktorá bude od 1. augusta platiť. To znamená, že tým pádom ideme s takými pravidlami pre verejné obstarávania, ktoré urýchlia procesy čerpania eurofondov,“ uviedol štátny tajomník rezortu Michal Kaliňák.

Piata žiadosť

Slovensko má k dispozícii aj ďalšie miliardy, a to z plánu obnovy. Na rozdiel od klasických eurofondov je vyplácanie týchto prostriedkov rozdelené do platieb. Piatu žiadosť za takmer 600 miliónov eur plánuje vláda podať koncom roka. Doteraz bolo potrebné najmä schvaľovať reformy.

„Potom sú tam opatrenia, ktoré spočívajú v konkrétnych projektoch, teda cieľových indikátoroch, metroch štvorcových zrekonštruovaných budov, kilometre revitalizovaných vodných tokov, počet lôžok v nemocniciach alebo počet miest v materských školách. Žiaľ tieto projekty pripravené predošlými vládami neboli,“ povedala štátna tajomníčka podpredsedu vlády pre plán obnovy Alena Sabelová.

Do začiatku budúceho roka bude musieť napríklad ministerstvo hospodárstva zrealizovať modernizáciu 184-tisíc štvorcových metrov verejných budov.

„Výzva na rýchle opatrenia na podporu energetickej efektívnosti verejných budov ešte vyhlásená nebola. Je dôležité, aby vykonávateľ čo najskôr vyhlásil výzvu a zazmluvnil projekty,“ dodala generálna riaditeľka sekcie plánu obnovy na úrade vlády Lenka Gabrhelová.

Rezort hospodárstva by mal výzvu na modernizáciu štátnych budov vyhlásiť už čoskoro.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika