Na hlavný obsah

Veľa turistov a málo peňazí. Preplnené mestá naprieč Európou protestujú proti nadmernému turizmu

Podľa domácich sa turizmus neodráža na ekonomike miest.

Veľa turistov a málo peňazí. Preplnené mestá naprieč Európou protestujú proti nadmernému turizmu
Domáci protestujú proti nadmernému turizmu. Foto: STVR

Mestá po celej Európe bojujú proti nadmernému cestovnému ruchu. Domácim sa nepáči, že metropoly sú preplnené turistami. Väčšina z nich žiada reguláciu alebo opatrenia, ktoré nadmerný cestovný ruch spomalia.

Kým pred niekoľkými rokmi európske mestá lákali turistov, dnes ich vyháňajú. Jedným z nich sú aj Atény. Niektoré štvrte sa premenili na čisto turistické.

Situáciu v obľúbených turistických destináciách priblížil v relácii Aktuálne :24 redaktor Filip Jackuliak:

„Kedysi to bola nádherná štvrť, dnes je to len veľká plocha krátkodobých prenájmov. Už tam nie sú žiadne rodiny a skrachovali preto lokálne školy,“ povedala profesorka z odboru cestovného ruchu Katerina Kikilia.

Cestovný ruch mal pôvodne zlepšiť ekonomiku mesta. Domáci tvrdia, že v peňaženkách necítia žiadne zmeny. „Každý návštevník prinesie do mesta dokopy 40 centov. Nie za deň – za celý pobyt. Musíme nájsť spôsob, ako urobiť cestovný ruch užitočnejším,“ ozrejmila Kikilia.

Proti nadmernému turizmu bojuje aj španielske mesto Barcelona. Viac ako 150 organizácií a združení v centre mesta protestovalo proti prílevu dovolenkárov.

„Chceme znížiť cestovný ruch. Musíme znížiť váhu turizmu na mesto. Potrebujeme jasné plány,“ uviedol aktivista proti turizmu Martí Cusó.

Miestnym sa to odráža na nájmoch

Najväčším problémom pre Španielov sú vysoké nájmy. Pre príval turistov využívajú majitelia bytov rôzne platformy, vďaka ktorým zarobia na krátkodobom prenájme viac. Ceny dlhodobých prenájmov sa preto pre domácich dvíhajú viacnásobne.

„Znepokojuje ma to, čo so sebou prináša turizmus. Špekulácie, ktoré robia s bývaním pre nás Španielov. Máme právo na slušné bývanie,“ reagovala protestujúca.

Problémy s turistami nemajú len tradičné letné dovolenkové destinácie. Do islandského mesta Isafjordur prichádza trojnásobne viac turistov, ako má mesto obyvateľov. „Chceli sme si pozrieť kultúru v tejto malej krásnej prímorskej dedinke. Takže je to veľmi pekné,“ ozrejmil turista.

Proti nadmernému turizmu protestujú obyvatelia naprieč celou Európou. Odštartovali ich španielske ostrovy Malorka a Tenerife už v apríli.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet