Na hlavný obsah

Mnohí sa mohli tešiť zo zvýšenia opatrovateľských príspevkov. Niektorí však oň po valorizácii dôchodkov prišli

Skracovanie aj rušenie príspevkov spôsobil nedomyslený zákon.

Mnohí sa mohli tešiť zo zvýšenia opatrovateľských príspevkov. Niektorí však oň po valorizácii dôchodkov prišli
Ilustračná snímka. Foto: STVR

Opatrovateľské príspevky sa od júla zvýšili. Z pôvodných 508,44 eur na 615,50 eur mesačne. Zároveň sa však mnohým opatrovateľom príspevok skrátil, alebo im ho odobrali úplne, a to pre vysoký príjem odkázanej osoby. Minister práce avizuje zmeny.

Pani Vlasta sa stará o svojho uja. Keďže po valorizácii dôchodkov poberá viac ako dvojnásobok životného minima, približne 574 eur, Vlasta prišla o časť svojho opatrovateľského príspevku. „Raz pridajú, raz zoberú. Teraz to teda znížili o 70 eur na 300 eur,“ reagovala opatrovateľka Vlasta.

Prečo dochádza k skracovaniu či rušeniu opatrovateľských príspevkov zisťovali v Správach redaktorky Miriam Dobrotová a Andrea Škutová:

Prácu si nájsť nemôže. Ujo je totiž odkázaný na jej 24-hodinovú starostlivosť. „On proste prejde len pomaličky na vozíku, musíte hygienu, jedlo. Ruku má ochrnutú,“ opísala pani Vlasta.

Komora opatrovateliek hlási viac takýchto prípadov. „U niekoho je to 80 eur, 100 eur, 200 eur,“ povedala podpredsedníčka Komory opatrovateliek Slovenska Iveta Ždiľová.

Podľa ministra práce môže za takéto krátenie príspevkov bývalá vláda. Zákon bol totiž schválený ešte v roku 2022. Platnosť však odložili na tento rok.

„Aktuálne krátenie opatrovateľských príspevkov nespôsobil žiaden zákon z dielne ministerstva práce sociálnych vecí a rodiny. Autorkou bola vtedajšia poslankyňa Za ľudí a súčasná členka strany Demokrati, Jana Žitňanská,“ poznamenal minister práce Erik Tomáš.

Jana Žitňanská, naopak, hovorí, že na vine je súčasná vláda. „Táto úprava mala za podmienok, ktoré platili v čase, keď sme ju prijímali, pomôcť drvivej väčšine týchto opatrovateľov. Všetko sa však rozsypalo, keď v ďalšom roku došlo k výraznému navýšeniu dôchodkov a ministerstvo neriešilo hranicu príjmu opatrovaného,“ vysvetlila členka strany Demokrati Jana Žitňanská.

Ministerstvo avizuje zmeny

Ministerstvo práce avizuje, že chce zrušiť či aspoň čiastočne obmedziť krátenie opatrovateľského príspevku.

„Zrušíme krátenie opatrovateľského príspevku pre opatrovateľov v dôchodkovom veku. V prípade opatrovateľov v ekonomicky produktívnom veku buď toto krátenie výrazne obmedzíme cez zvýšenie príjmového limitu odkázaných osôb, alebo tiež toto krátenie zrušíme,“ navrhol Tomáš.

„Sme radi, že už teraz sa tým zaoberajú. My navrhujeme nejaké riešenia, tak uvidíme, či budeme vypočutí a či sa na to nájdu financie,“ uzavrela Ždiľová. Od roku 2026 by mala do platnosti vojsť nová reforma financovania sociálnych služieb. Ministerstvo ju plánuje predložiť do parlamentu v septembri.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko