Na hlavný obsah

Mnohí Slováci uprednostňujú na letnej dovolenke hotovosť. Ako si ju zaobstarať čo najvýhodnejšie?

Zisťovali sme, kedy sa oplatí peniaze zameniť.

Mnohí Slováci uprednostňujú na letnej dovolenke hotovosť. Ako si ju zaobstarať čo najvýhodnejšie?
Na ilustračnej snímke bankomat. Foto: Unsplash

Stanoviť výšku hotovosti, ktorú by si dovolenkári mali vziať do zahraničia, je ťažké. Všetko totiž závisí od individuálnych preferencií a potrieb. Zatiaľ čo jednému je 500 eur málo, druhý má problém minúť aj stovku. Ako narábať s hotovosťou počas dovolenky, sme zisťovali v relácii RTVS Peniaze.

Podľa štúdie VISA odhadujú Slováci svoj rozpočet na letnej dovolenke na 200 až 800 eur. „Keď sa rozprávame o dovolenke ako takej, je dobré kombinovať hotovosť s platobnou kartou. Ideálne je, ak platobné karty máme aspoň dve a optimálne od dvoch rôznych spoločností,“ radí riaditeľka internej a externej komunikácie 365.bank Linda Valko Gáliková.

„Pretože v prípade straty, krádeže alebo blokácie platobnej karty máme k dispozícii ešte alternatívnu platobnú kartu. Alebo niektorí obchodníci môžu preferovať ten-ktorý typ karty, tak aby sme nezostali bez financií,“ dodala.

Ak cestujete do krajín Európy, ktoré nemajú euro, napríklad do Česka, Poľska alebo Maďarska, zameňte si hotovosť na Slovensku.

Ako je to s hotovosťou na letných dovolenkách, sme zisťovali v relácii RTVS Peniaze:

„Ak cestujeme do exotických destinácií, pričom banky nemusia takéto služby zámeny týchto typov mien poskytovať, je dobré získať hotovosť výberom z bankomatu priamo v zahraničnej destinácii,“ informuje Valko Gáliková.

„V tomto prípade zároveň odporúčame vyberať si hotovosť bez konverzie, to znamená v lokálnej mene. V tomto prípade to klienta vyjde výhodnejšie,“ dodáva.

Pozor na zmenárne v zahraničí

Podľa Valko Gálikovej je dobré myslieť na prebytočnú hotovosť ešte pred tým, než sa zo zahraničia vrátime domov. „Pretože zámenu niektorých typov mien banky neposkytujú. V tomto prípade je dobré minúť túto hotovosť ešte na dovolenke,“ podotýka.

Slováci majú vzťah k inováciám a digitálnym platbám. Až osem z desiatich z nás na dovolenke platí kartou, mobilom alebo hodinkami. Ak dávate prednosť hotovosti, vyberajte si ju z bankomatov. Ak daná oblasť nemá postačujúcu bankomatovú sieť, ako alternatíva môžu poslúžiť zmenárne.

„V tomto prípade odporúčame nevyužívať zmenárne na exponovaných miestach, čo sa týka napríklad letiskových hál alebo hotelov, pretože toto nás môže vyjsť naozaj drahšie. Odporúčame využívať len tie zmenárne, ktoré sú situované v pobočkách miestnych bánk,“ uvádza Valko Gáliková.

Počas pobytu nezabúdajte na päť finančných pravidiel.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika