Na hlavný obsah

Moskva hlási ďalšiu dobytú ukrajinskú obec. Kyjev to nepotvrdil

Ide o obec Čigari.

Moskva hlási ďalšiu dobytú ukrajinskú obec. Kyjev to nepotvrdil
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ruské ministerstvo obrany v nedeľu (7. 7.) oznámilo dobytie lokality Čigari vo východoukrajinskej Doneckej oblasti. Čigari je jednou z dvoch častí obce Pivdenne v Bachmutskom okrese. Uviedol to ruský server RBK. Ukrajina stratu miesta nepotvrdila.

Ukrajinský generálny štáb vo svojej rannej operačnej zvodke uviedol, že invázne sily sú v tomto úseku frontovej línie „pomerne aktívne“. Ruské útoky hlásia aj z ďalších miest. Okrem iného v smere na Pokrovsk, kde podľa neho ukrajinskí vojaci odrazili 49 ruských útokov.

Ukrajinskí analytici z projektu DeepState, ktorý má blízko k ukrajinskej armáde, v noci na nedeľu uviedli, že ruské invázne sily postúpili pri ôsmich obciach na Donbase. Ukrajinské ozbrojené sily naopak podľa neho zatláčajú Rusov na severe Charkovskej oblasti.

Americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) vo svojej poslednej správe o vývoji bojov píše, že ruské invázne sily v poslednom čase nepatrne postúpili pri Kupjansku v Charkovskej oblasti, kde v sobotu (6. 7.) pokračovali boje okolo línie Kupjansk-Svatove-Kreminna.

Pokrok vo svojom ťažení zaznamenali podľa neho tiež pri Siversku, Torecku a Avdijivke v Doneckej oblasti. Pravdepodobne sa zmocnili dediny Sokil, píše ISW. Jej dobytie Moskva hlásila v sobotu.

Ruská armáda v posledných mesiacoch na fronte preberá iniciatívu a pomaly obsadzuje ďalšie ukrajinské územie, napísala už skôr agentúra AFP. Ruskí vojaci sa teraz snažia najmä preniknúť ukrajinskými obrannými líniami na východe a zmocniť sa priemyselného Donbasu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet