Na hlavný obsah

Streľba v Chorvátskom domove dôchodcov: Počet obetí stúpol na šesť, medzi nimi aj útočníkova matka

Strelec bol vojnovým veteránom.

Streľba v Chorvátskom domove dôchodcov: Počet obetí stúpol na šesť, medzi nimi aj útočníkova matka
Polícia a kriminalisti v blízkosti miesta činu v meste Daruvar. Foto: TASR/AP

Najmenej šesť životov si v pondelok (22. 7.) vyžiadala streľba v domove dôchodcov v chorvátskom meste Daruvar, uviedli tamojšie médiá. Podľa prvých správ do budovy vošiel muž s pištoľou a začal strieľať okolo seba. Niekoľko ďalších osôb sa zranilo.

Polícia páchateľa zadržala v neďalekej kaviarni. Jej zamestnanec médiám povedal, že páchateľ si objednal kávu a zbraň položil pred seba na stôl. Informoval o tom denník Jutarnij list. Policajný prezident Nikola Milina médiám oznámil, že zomrelo celkovo šesť ľudí. Ďalších šesť utrpelo zranenia. Medzi mŕtvymi je päť klientov ústavu a jeden zamestnanec.

Povedal tiež, že polícia pravdepodobného páchateľa pred činom trikrát vyšetrovala, naposledy minulý mesiac. Dvakrát išlo o podozrenie z výtržníctva a raz o domáce násilie. Podľa predbežných informácií na zbraň nemal povolenie.

Premiér Andrej Plenković podľa stanice N1 potvrdil skoršie informácie chorvátskych médií, že medzi mŕtvymi je aj útočníkova matka. Hromadnú vraždu ľudí, z ktorých niektorí sa narodili v 30. rokoch minulého storočia, označil za strašný čin, ktorý Chorvátsko nepamätá.

Motív strelca vyšetrujú

O motívoch útočníka a ďalších podrobnostiach chce verejnosť informovať až na základe policajného vyšetrovania.

Chorvátske médiá uviedli, že strelcom je 51-ročný bývalý príslušník vojenskej polície. Podľa denníka Jutarnji list išlo o známeho násilníka. Pred mesiacom napadol svojho známeho, strčil mu pištoľ do úst, po čom ho zhodil zo schodov a privodil mu ťažké zranenia.

Chorvátsky prezident Zoran Milanović vyjadril sústrasť pozostalým a uviedol, že ho „divoký a bezprecedentný“ zločin v Daruvare šokoval. Vyzval tiež na prísnejšiu kontrolu držania zbraní v krajine.

Aktuálne informácie priniesla v relácii Aktuálne :24 redaktorka na Balkáne Jarmila Paulíková:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet