Na hlavný obsah

Názory znalcov sa líšia. Takto pokračovalo pojednávanie s exmodelkou v prípade nehody, pri ktorej zahynula študentka

Chodkyňu zrazilo auto na priechode pre chodcov.

Názory znalcov sa líšia. Takto pokračovalo pojednávanie s exmodelkou v prípade nehody, pri ktorej zahynula študentka
Na snímke Daniela Kralovich. Foto: TASR/Pavol zachar

Na Mestskom súde Bratislava I v utorok (30. 7.) pokračuje hlavné pojednávanie s podnikateľkou a bývalou modelkou Danielou Kralevich. Je obžalovaná z prečinu usmrtenia mladej, 18-ročnej študentky vietnamského pôvodu. Vinu popiera.

K dopravnej nehode došlo ešte 21. septembra 2020 v Bratislave na Tomášikovej ulici. Za volantom SUV sedela bývalá modelka a podnikateľka Daniela Kralevich. Prokurátor Okresnej prokuratúry Bratislava II. ju v súvislosti s touto nehodou obžaloval z prečinu usmrtenia.

Kralevich dlhodobo tvrdí, že sa cíti byť nevinná. Zrážke vraj nemala ako zabrániť, dievča jej malo vbehnúť pod kolesá auta. Pred súdom už vypovedalo viacero znalcov aj z oblasti cestnej dopravy.

Jeden z nich aj v utorok (30. 7.) uviedol, že podľa neho Kralevich zareagovala správne. Tá sa pokúsila zabočiť vľavo, čím sa snažila vyhnúť zrážke, keďže dievča vchádzalo na cestu z pravej strany a následne začala brzdiť.

Súdnemu pojednávaniu sa v Správach venoval redaktor Timotej Pisch:

Na predchádzajúcom pojednávaní však vypovedal znalec obžaloby a ten tvrdil, že podľa neho mal byť postup opačný. Kralevich mala najskôr začať brzdiť a potom odbočiť doľava. Nedá sa teda vylúčiť, že súd predvolá ešte ďalšieho znalca.

Zo znaleckého dokazovania vyplynulo aj to, že Kralevich išla v čase zrážky rýchlosťou 60 km/h a teda prekročila maximálnu povolenú rýchlosť v meste. Ďalšie pojednávanie sa bude konať 22. 10. 2024.

„Obžalovaná reagovala spôsobom, že najskôr sa snažila chodkyni, ktorá prichádzala sprava vyhnúť vľavo. následne v okamihu zrážky začala intenzívne brzdiť. Z môjho pohľadu znalca to pokladám za logické. Chodkyňa náhle vstúpila na vozovku a v takýchto prípadoch vodiči reagujú inštinktívne,“ uviedol súdny znalec cestnej dopravy Zdeněk Sýkora.

„V znaleckom posudku bolo potvrdené, že išlo o náhlu prekážku, čo znamená, že som nemala možnosť zabrániť dopravnej nehode,“ vyhlásila samotná Kralevich.

„Dnes sme si vypočuli znalca, ktorého zabezpečila obhajoba. Áno, tie názory sú odlišné od záverov znalca, ktorého pribrali orgány činné v trestnom konaní. Trváme na tom, že zrážka prebehla na priechode pre chodcov a že sú tam viaceré porušenia zákonov o cestnej premávke,“ tvrdí Boris Brenčič prokurátor Okresnej prokuratúry BA II.

Na súd prišla aj rodina nebohej Nguyen Linh. Priebeh pojednávania zatiaľ nekomentuje.

Pojednávanie v prípade Daniely Kralevich bude na Mestskom súde Bratislava jeden pokračovať 22. októbra. Naplánované sú výpovede ďalších troch svedkov.

Študentka bola na priechode pre chodcov

Podľa obžaloby prechádzala osemnásťročná študentka Linh po priechode pre chodcov, keď ju zrazilo vozidlo Range Rover. To šoférovala podnikateľka Daniela Kralevich.

Súd pritom už v tejto veci raz rozhodol, keď trestným rozkazom v júli 2021 uložil obžalovanej trest dva roky a sedem mesiacov väzenia, ktorý bol podmienečne odložený na skúšobnú dobu v trvaní štyroch rokov.

Daniela Kralevich tiež dostala zákaz šoférovať na dobu šesť rokov a pozostalým mala nahradiť škodu. Keďže však obžalovaná ako aj prokurátor podali proti trestnému rozkazu odpor, vo veci muselo byť vytýčené hlavné pojednávanie. Kralevich následne odmietla na začiatku súdneho procesu svoju vinu.

Vyšetrovanie, ktoré sa uskutočnilo po dopravnej nehode na jeseň 2020, následne preveroval generálny prokurátor Maroš Žilinka. Vo februári 2021 oznámil, že zistil neprimeranú dĺžku znaleckého dokazovania, ako aj pasivitu pri výkone dozoru nad dodržiavaním zákonnosti zo strany prokurátora. Vtedajší prezident Policajného zboru Peter Kovařík tiež konštatoval pochybenie vyšetrovateľa.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko