Na hlavný obsah

Na dôkaz, že je Seina čistá, sa v nej okúpala starostka Paríža. V rieke len nedávno zistili vysoké hodnoty E. coli

Cez víkend sa v Seine vykúpala aj francúzska ministerka športu.

Na dôkaz, že je Seina čistá, sa v nej okúpala starostka Paríža. V rieke len nedávno zistili vysoké hodnoty E. coli
Na snímke starostka Paríža pláva v rieke Seina. Foto: TASR/AP

Starostka Paríža Anne Hidalgová a šéf organizačného výboru olympijských hier Tony Estanguet sa spoločne kúpali v Seine, aby dokázali jej čistotu. Informovali o tom v stredu (17. 7.) francúzske médiá.

Rieka pretekajúca metropolou bude miestom otváracieho ceremoniálu aj dejiskom súťaží v triatlone a diaľkovom plávaní. V minulosti budila obavy kvôli kvalite vody.

Hidalgová, oblečená v neopréne, sa ponorila do rieky blízko radnice a katedrály Notre Dame. Popri Estanguete sa k nej pripojil aj najvyššie postavený zástupca parížskeho regiónu Marc Guillaume a pridali sa aj ďalší. „Voda je veľmi, veľmi dobrá. Trochu chladná, ale nie je to zlé,“ povedala Hidalgová pri výstupe.

Cez víkend sa v Seine vykúpala aj francúzska ministerka športu Amélie Oudéaová-Castéraová, aby tiež demonštrovala čistotu rieky.

Denné testy kvality vody na začiatku júna ukazovali nebezpečnú úroveň baktérií E. coli, po ktorých nasledovalo nedávne zlepšenie. Podľa agentúry AFP ale stále panujú obavy, či sa súťaže v Seine počas olympiády uskutočnia. Aj napriek lepšej kvalite vody totiž v rieke stále klesá prietok.

Od roku 2015 organizátori investovali veľké prostriedky – 1,5 miliardy dolárov – do prípravy Seiny na olympijské hry a do zabezpečenia čistejšej rieky pre Parížanov v rokoch po skončení hier. Plán zahŕňal výstavbu obrovskej podzemnej nádrže na vodu v centre Paríža, rekonštrukciu kanalizačnej infraštruktúry a modernizáciu čističiek odpadových vôd.

Hoci ide o opakovaný sľub politikov, kúpanie v Seine je už viac ako sto rokov zakázané. Bývalý francúzsky prezident Jacques Chirac urobil podobný sľub v roku 1988, keď bol starostom Paríža, ale nikdy nebol realizovaný.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet