Na hlavný obsah

Na Donalda Trumpa strieľal 20-ročný mladík, ktorý bol registrovaným voličom Republikánov

Informoval o tom Federálny úrad pre vyšetrovanie.

Na Donalda Trumpa strieľal 20-ročný mladík, ktorý bol registrovaným voličom Republikánov
Guľka Donaldolvi Trumpovi poranila hornú časť pravého ucha a mal silné krvácanie. Foto: TASR/AP

Strelca, ktorý v sobotu (13. 7.) zaútočil na bývalého prezidenta USA Donalda Trumpa, identifikovali ako 20-ročného Thomasa Matthewa Crooksa z Pensylvánie. Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) uviedol, že útočník bol registrovaným voličom Republikánskej strany. Informoval o tom denník The Washington Post.

Podľa doterajších informácií Crooks na Trumpa spustil paľbu z pušky typu AR z neďalekej strechy počas predvolebného mítingu v Pensylvánii, ktorý Trump absolvoval ako republikánsky kandidát v novembrových voľbách na prezidenta Spojených štátov.

Útočníkovi, ktorý po streľbe zomrel, sa podľa tajnej služby podarilo vystreliť niekoľkokrát. Jeden účastník mítingu bol zabitý, dvaja utrpeli vážne zranenia.

Trump bol postrelený do pravého ucha, tajná služba ho však evakuovala z pódia do bezpečia. Poradcovia bývalého prezidenta Trumpa uviedli, že sa mu „darí dobre“ a že „sa teší“ na republikánsky národný zjazd, ktorý sa uskutoční budúci týždeň v meste Milwaukee.

Video zachytávajúce streľbu na predvolebnom mítingu republikánskeho kandidáta Donalda Trumpa:

Meno útočníka Crooksa oznámila FBI s tým, že vyšetrovanie okolností streľby pokračuje. Hoci bol Crooks registrovaným voličom Republikánov, podľa televízie CNN v januári 2021 poslal 15 dolárov organizácii vyberajúcej politické príspevky, ktorá podporuje Demokratov. Agentúra AP napísala, že Crooks príspevok poslal v deň Bidenovej inaugurácie. Podľa svedeckých výpovedí útočník strieľal zo strechy, pričom ho od exprezidenta delilo menej ako 200 metrov.

Trump ďakoval bezpečnostným zložkám

Trump na svojej sociálnej sieti Truth Social poďakoval za „rýchlu reakciu na streľbu“ tajnej službe a bezpečnostným zložkám. Zároveň kondoloval rodine zastreleného účastníka mítingu a ďalšieho človeka, ktorý bol ťažko zranený.

„Je neuveriteľné, že k takémuto činu môže dôjsť v našej krajine,“ uviedol Trump. Pri útoku podľa svojich slov utrpel priestrel v hornej časti pravého ucha. „Okamžite som spoznal, že niečo nie je v poriadku, lebo som počul svištivý zvuk, výstrely a okamžite som ucítil, ako mi guľka pretrhla kožu. Veľa to krvácalo, takže som si v tej chvíli uvedomil, čo sa deje. Boh žehnaj Amerike, „napísal Trump. Tajnej službe na sieti X poďakovala tiež Trumpova dcéra Ivanka.

Trumpova kampaň uviedla, že v reakcii na incident posilní bezpečnostné opatrenia. Trumpovi republikáni chcú napriek útoku na budúci týždeň usporiadať nominačný zjazd v Milwaukee v štáte Wisconsin, na ktorom má 78-ročný exprezident získať nomináciu na prezidenta.

Téme sa venujeme aj v relácii Správy :24, vo videu nájdete okrem iného aj výpovede svedkov:

Pozrite si fotogalériu z miesta streľby na bývalého amerického prezidenta:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet