Na hlavný obsah

Na mieste tragickej udalosti v Tatrách pokračujú záchranné práce. Turistov poprosili, aby tam nechodili

V Monkovej doline bude podľa starostu Bekeša veľa roboty.

Na mieste tragickej udalosti v Tatrách pokračujú záchranné práce. Turistov poprosili, aby tam nechodili
Starosta obce Ždiar Pavol Bekeš. Foto: STVR

Vodná lavína v Monkovej doline v Belianskych Tatrách zasiahla vo štvrtok (11. 7.) popoludní prístrešok. Na mieste ostalo zakliesnených 16 osôb, 14 z nich sa podarilo mimo ohrozenia života dopraviť do opatery lekárov. Tragédia si vyžiadala dve obete. Išlo o jednu ženu zo Slovenska a Česka.

V Monkovej doline je aj v piatok (12. 7.) stále mimoriadna situácia, zasadal krízový štáb. Na mieste bol aj starosta obce Ždiar Pavol Bekeš a priniesol aktuálne informácie.

„Rozdelili sme sa na dve časti. Jedna časť robí záchranárske práce v obci, kde máme veľké škody a druhá časť začne robiť tu v doline,“ uviedol. Chcú odkloniť tok vody, aby išiel približne tak, ako predtým a sprístupniť cesty, aby mohli robiť záchranné práce.

Na mieste mali už od piatkového rána zvedavých ľudí. „Dokonca tých turistov, ktorých sme vo štvrtok vozili a sťahovali zhora, v piatok už sem išli na prechádzku. Je to veľká nezodpovednosť. Vidia, aký je tu stav a chodia tu pozerať. Žiadame ich, aby tu nechodili zatiaľ,“ vyhlásil Bekeš.

Informácie o zdravotnom stave ostali v porovnaní so štvrtkovým večerom nezmenené. „Štyria ľudia boli zranení, dve mŕtve obete. Ostatní, ktorí prišli dole, boli ošetrení a odišli do ubytovacích zariadení,“ spresnil starosta.

V Monkovej doline bude podľa Bekeša veľa roboty. „Máme pripravené mechanizmy, poobede sa spustia záchranné práce, musíme to najprv zdokumentovať a dnešným dňom začneme robiť naplno,“ dodal.

V relácii Aktuálne :24 priniesla z miesta udalosti viac informácií Ivana Ratkovská v rozhovore so starostom Ždiaru Pavlom Bekešom:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny