Na hlavný obsah

Na niektorých slovenských vodných plochách chýbajú plavčíci: Rekreantov nemá v prípade núdze kto zachrániť

Plavčíci na Zemplínskej šírave chýbajú už štvrtý rok.

Na niektorých slovenských vodných plochách chýbajú plavčíci: Rekreantov nemá v prípade núdze kto zachrániť
Ľudia kúpajúci sa v Zemplínskej Šírave. Foto: STVR

Na vodných plochách bola streda (17. 7.) mimoriadne tragická. Na bratislavských Zlatých pieskoch, jazere Geča v okrese Košice-okolie a Slnečných jazerách v Senci sa utopili celkovo štyria muži.

Jednu obeť v tejto letnej sezóne evidujú aj na Zemplínskej Šírave. Pritom žiadna rekreačná oblasť tam nemá plavčíkov ani záchranárov. Rekreantov v prípade núdze tak nemá kto zachrániť. Podobne bez plavčíkov je aj vodná nádrž Domaša. Samosprávy, ktoré prevádzkujú rekreačné strediska ich nemajú z čoho zaplatiť.

Pravé z tohto miesta dbali plavčíci na bezpečnosť rekreantov. Posledné roky však zíva prázdnotou.

Plavčíci na Zemplínskej šírave chýbajú už štvrtý rok. „Teraz to zastrešujeme tak, že prevádzkujeme neplavecký bazén. Na ňom máme denno-denne plavčíka s tým, že keď obec neprevádzkuje prírodne kúpalisko na Zemplínskej Šírave ale v prípade, že je nejaký problém, tak zasahuje náš plavčík, ktorý má službu na neplaveckom bazéne a pomáhajú nám aj súkromníci, ktorí majú výkonné člny a záchranárske kurzy,“ vyhlásila starostka obce Klokočov Monika Hudačková.

Chýbajúcim plavčíkom na Zemplínskej šírave sa v Správach venovala Lucia Benetínová:

Náhle zmeny počasia

Zemplínska šírava je otvorená vodná plocha, ktorá reaguje na náhle zmeny počasia. Svoju úlohu tu často hrá aj alkohol a precenenie síl. Uplynulú sobotu tu polícia pomáhala zachraňovať topiaceho sa mladíka.

„Nebyť rýchlej a pohotovej reakcie našich kolegov i náhodného okoloidúceho, všímajúcich si okolie, mohlo byť dopoludnie na Zemplínskej Šírave tragické. Na breh vytiahli topiaceho sa 20 ročného mladíka, ktorý mal takmer 3 promile alkoholu,“ skonštatovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva PZ v Košiciach Lenka Ivanová.

Podľa slov vodných záchranárov, ak vidíme topiaceho, nemali by sme zasahovať individuálne, ale spojiť sily s ďalšími rekreantmi.

,,Jeden aby zavolal prvú pomoc, ostatní najlepšie ak idú poskytnúť pomoc topiacemu sa, ale nepriamou záchranou, to znamená nepriamo využiť na záchranu topiaceho sa nejakú pomôcku či to je čln, surf, paddleboard alebo nejaký plavák. Stále ísť do záchrany, kde medzi topiacim a mnou je nejaká pomôcka,“ uviedol vedúci školiaceho strediska Vodná záchranná služba SČK Prešov Martin Humeňanský.

Záchranári upozorňujú, že pri akejkoľvek zmene počasia – prudký vietor, hrmenie – by sme vo vode mali byt len v takej úrovni, aby sme dosiahli nohami na dno.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko