Na hlavný obsah

Na okrúhly stôl po atentáte vyzýval aj prezident. Smer naň nevidí dôvod a zmysel prestáva dávať aj opozícii

Necelé dva mesiace od atentátu sa predseda vlády vracia do práce.

Na okrúhly stôl po atentáte vyzýval aj prezident. Smer naň nevidí dôvod a zmysel prestáva dávať aj opozícii
Peter Pellegrini Foto: RTVS

Ani po návrate premiéra Roberta Fica sa zatiaľ stretnutie politických lídrov za okrúhlym stolom nečrtá. Na zmier krátko po atentáte vyzýval prezident Peter Pellegrini aj so Zuzanou Čaputovou. V rozhovore pre RTVS po inaugurácii potvrdil, že o stretnutie sa bude snažiť po zasadnutí do Prezidentského paláca. Kým niektoré strany na spoločnú diskusiu čakajú, strana Smer na takýto krok nevidí dôvod.

Výzvu na diskusiu o zmierení za okrúhlym stolom, ktorú po atentáte na premiéra iniciovali prezidenti Zuzana Čaputová a Peter Pellegrini, predstavitelia Smeru odkladali s tým, že chcú počkať na návrat Roberta Fica do úradu.

„Ak mu zdravie umožní, mohli by sme zorganizovať prvý okrúhly stôl predstaviteľov parlamentných politických strán,“ vyhlásil prezident SR Peter Pellegrini v polke júna.

Spoločnej diskusii koalície s opozíciou po atentáte na Roberta Fica sa v Správach venovala Katarína Wildová:

Premiér sa vracia do práce

Necelé dva mesiace od atentátu sa predseda vlády vracia do práce. Tento týždeň absolvoval žatevný výjazd a tri zasadnutia vlády. Otvára sa preto otázka, čo bude so stretnutím politických strán za okrúhlym stolom.

„My, ako Hlas-SD, sme pripravení na to, aby sa tá politická debata vrátila spred roku 2010, predtým ako tu prišlo do politiky to najväčšie zlo. Budeme iba radi, ak sa aj ostatné strany zúčastnia,“ uviedol minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD).

„Nevidím dôvod sadnúť si za jeden stól s opozíciou po tom, čo spravila po 15. máji,“ povedal minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč (Smer-SD).

„Hejtujú od rána do večera. Už im v podstate vadí aj to, že ide na pole s barličkou. Opozícia vôbec nie je v stave nejakého okrúhleho stola. Nikam by to neviedlo,“ skonštatoval podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (SNS).

„Po tom všetkom, čo sa tu udialo a čo sa popísalo a povedalo, ja osobne nevidím priestor na nejaké okrúhle stoly,“ vyhlásil minister financií SR Ladislav Kamenický (Smer-SD).

Diskusia prestáva dávať zmysel

Opoziční predstavitelia tvrdia, že sú pripravení rokovať a nastaviť pravidlá, ale po vyjadreniach koalície im spoločná diskusia prestáva dávať zmysel.

„Je evidentné, že predseda vlády a strana Smer sa rozhodla ďalej polarizovať spoločnosť, rozoštvávať ju, šíriť nenávisť. Premiér to bohužiaľ robí aj po svojom návrate do práce,“ uviedol podpredseda Národnej rady SR Michal Šimečka (PS).

„Je to pokračovanie tej nenávisti, ktorá tu doteraz bola a pán premiér to potvrdil aj teraz na Devíne,“ skonštatoval predseda strany SaS Branislav Gröhling.

Premiér Robert Fico sa za prekážku zmierenia nepovažuje. „Nepovažujeme za slabosť, ale za prejav zmierenia, že sme vám po septembri nezačali vykopávať dvere a nepozatvárali sme vás, ako ste to robili vy. Ešte raz, priatelia v opozícii a vo vašich médiách. Atentát spáchal váš aktivista. Vy po 5. júli opätovne nabádate k podobným činom ďalších vašich aktivistov. Že k nim príde, nepochybujem ani sekundu,“ vyhlásil predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD).

„Mňa len mrzí, že Robert Fico to nepochopil a naďalej šíri nenávisť, naďalej hecuje ľudí, naďalej šíri agresivitu a snaží sa stále hľadať nejakého nepriateľa v opozícii. Toto bohužiaľ nie je pravda, čiže podľa mňa to absolútne stráca zmysel,“ povedal predseda poslaneckého klubu Slovensko, KÚ, Za ľudí Michal Šípoš.

Komunikačná stratégia s voličom

Podľa politológa premiér nemá záujem o spoločné diskusie s opozíciou zámerne. Je to podľa neho bežná komunikačná stratégia s voličom.

„Pokiaľ robíte niečo 10 rokov, tak je skutočne veľmi komplikované pretvoriť samého seba a napasovať komunikačné stratégie tak, aby tú polarizáciu spoločnosti zmierňovali. Otázne je, či by im to uveril volič. Otázne je, či by potom volič neodišiel k iným politickým stranám, ktoré komunikujú razantne, radikálne,“ skonštatoval politológ Radoslav Štefančík.

O stanovisko, či má okrúhly stôl ešte zmysel, sme požiadali aj prezidentský palác. Do našej uzávierky sa nevyjadril.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko