Na hlavný obsah

Na Orave otvorili prvé mestské jasle. Stáli viac ako pol milióna eur

Samosprávy otvárajú takéto zariadenia čoraz častejšie.

Na Orave otvorili prvé mestské jasle. Stáli viac ako pol milióna eur
Mestské jasle v Tvrdošíne. Foto: RTVS

V Tvrdošíne otvorili prvé mestské jasle. Od septembra tam môžu rodičia umiestniť aj deti mladšie ako tri roky. Samosprávy otvárajú takéto zariadenia čoraz častejšie. Magistrát mesta dal postaviť novú budovu s dvomi triedami a sociálnym zariadením. Detské jasle za vyše 600-tisíc eur financovali z európskych peňazí.

„Manželka musela ísť do práce po šiestich mesiacoch, tak to išli deti do jasieľ a do škôlky. Je to niečo podobné, možno sa k tomu vraciame, podľa toho, ako tie ženy chcú pracovať aj u nás,“ uviedol primátor Tvrdošína Ivan Šaško.

Prvým mestským jasliam na Orave sa v reportáži v hlavnej spravodajskej relácii Slovenskej televízie venoval redaktor Erik Vrábel:

Kapacita detských jaslí je bezmála 25 detí. Žiadostí od mamičiek majú zatiaľ menej ako polovicu. Rodičov odrádzajú najmä vyššie ceny oproti materským školám.

„Platby za takéto zariadenia sú podstatne vyššie. Tam, kde fungujú takéto zariadenia, sú nie na úrovni desiatok eur, ale stoviek eur. Začíname niekde na úrovní 280 až 300 a viacej eur,“ skonštatoval predseda Združenia miest a obcí Slovenska Jozef Božik.

Detské jasle totiž vyžadujú odborný zdravotný personál. V Tvrdošíne rodičia zaplatia za jedno dieťa zhruba tristo eur mesačne. Ceny sa dajú porovnať s tunajšími súkromnými zariadeniami.

„Počet narastá tam, kde je o to všeobecný záujem. Najmä v mestách je záujem o súkromné zariadenia, ktoré teda sú v prevahe nad tými mestskými alebo obecnými v počte 160 ku 53,“ pokračoval Božik.

V Martine založili mestské jasličky pred rokom a pol. Celodenný pobyt dieťaťa tu stojí 350 eur mesačne. Kapacita jaslí je 20 detí. Naplnené sú na 80 percent.

„Vyvíjame aktivity, reklamnú kampaň, aby ľudia vedeli, že tieto jasle v Martine sú a vždy po reklamnej kampani sa nám prihlasujú noví rodičia s detičkami, takže aktívne pracujeme na tom, aby sme mali čo najlepšiu obsadenosť,“ dodal zástupca primátora mesta Martin Stanislav Thomka. Novým trendom je prijímanie mladších detí ako tri roky do materských škôl.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny