Na hlavný obsah

Na Seine vznikne plávajúci heliport: Počas olympiády na ňom budú pristávať lietajúce taxíky

Taxíky zatiaľ nebudú k dispozícii pre platiacich zákazníkov.

Na Seine vznikne plávajúci heliport: Počas olympiády na ňom budú pristávať lietajúce taxíky
Lietajúci taxík Volocity. Foto: Profimedia

Francúzska vláda povolila zriadenie plávajúcej platformy, ktorá umožní elektrickým lietajúcim taxíkom vzlietnuť a pristáť v Paríži počas letných olympijských hier. Podľa denníka Le Figaro vláda v utorok (9. 7.) vydala dekrét. Parížska radnica je však proti tomuto plánu, informovala agentúra AFP.

Prevádzkovateľ parížskeho letiska, spoločnosť Aéroports de Paris (ADP), vybuduje heliport na Seine na nábreží Quai d’Austerlitz v 13. parížskom obvode.

Lietajúce taxíky Volocity, ktoré vyrába nemecká spoločnosť Volocopter, tam budú môcť pristávať denne od 8.00 do 17.00 h v rámci skúšobnej prevádzky. Prevádzka na platforme bude obmedzená na dva lety za hodinu a 900 letov počas trvania skúšobnej prevádzky, ktorá potrvá do 31. decembra.

Lietajúce taxíky zatiaľ nebudú k dispozícii pre platiacich zákazníkov. Budú môcť prepravovať len hostí alebo dobrovoľníkov, čo povoľujú letecké úrady. ADP predpokladá prevádzku medzi heliportom pri Seine, základňou v Issy-les-Moulineaux a letiskom Saint-Cyr-l’École.

Druhá linka bude medzi letiskami Le Bourget a Roissy-CDG. Štyri jednotky Volocity už prevádzkujú lety mimo centra Paríža.

Ohlasy kritikov

Projekt leteckej taxislužby podporuje vedenie regiónu Île-de-France, ktorý obklopuje Paríž. Na druhej strane sa v metropolitnej samospráve našlo niekoľko radných, ktorí projekt dlhodobo odmietajú s odvolaním sa na vplyv na životné prostredie.

Spolupracovníci socialistickej starostky Paríža Anne Hidalgovej uviedli, že mestská rada má v úmysle podniknúť právne kroky, aby zabránila zriadeniu heliportu.

„Táto vláda už nemá žiadnu demokratickú legitimitu a naďalej postupuje proti vôli parížskej mestskej rady,“ povedal David Belliard, zástupca starostu pre mobilitu, v rozhlasovej stanici France Bleu Paris.

Narážal tým na skutočnosť, že premiér Gabriel Attal ponúkol rezignáciu po tom, ako vládny tábor prehral nedeľné (7. 7.) parlamentné voľby.

Voľby vyhrala ľavicová koalícia, ktorej súčasťou sú aj socialisti, ktorí sú na čele parížskej radnice od roku 2001. Balliard označil projekt leteckého taxíka za protiekológiu a veľmi drahý a povedal, že by bol určený len pre „veľmi bohatých“.

Olympijské hry v Paríži sa začnú 26. júla. Lietajúce taxíky majú predstaviť nový spôsob dopravy na hrách.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet