Na hlavný obsah

Na Slovensko priletia prvé stíhačky F-16. Ide o najdrahší vojenský nákup v histórii krajiny

Budú dočasne umiestnené na letisku Kuchyňa.

Na Slovensko priletia prvé stíhačky F-16. Ide o najdrahší vojenský nákup v histórii krajiny
Stíhačka F-16. Foto: STVR

Na letisko Kuchyňa v pondelok (22. 7.) priletia prvé dve slovenské stíhačky F-16. Začína sa tým nová éra nadzvukového letectva na Slovensku. Ponúkame sumár toho najdôležitejšieho od podpisu najdrahšieho vojenského nákupu v histórii krajiny až po ich dodanie.

V roku 2018 stáli slovenské ozbrojené sily pred rozhodnutím, či nakúpiť americké stíhačky F-16, alebo švédske Gripeny. Lietadlá MiG-29, ktoré našim vzdušným silám postupne dosluhovali, bolo treba nahradiť.

„Budem trvať na tom, aby sme mali najmodernejšiu techniku, ktorú si budeme môcť dovoliť. Ak máme po dlhých rokoch opäť vyzbrojovať armádu, musí to byť to najlepšie, čo je na trhu,“ vyhlásil v roku 2018 vtedajší predseda vlády SR Peter Pellegrini (Smer-SD).

Voľba padla na americké stroje. „Toto je významný krok pre Slovensko v zlepšovaní vlastnej obranyschopnosti, svojho postavenia v NATO, ale aj zlepšovaní vzťahov medzi USA a Slovenskom,“ uviedol zástupca ministra zahraničných vecí USA John J. Sullivan.

Za 14 stíhačiek F-16 v najnovšej verzii block 70/72 sme zaplatili viac ako 1,5 miliardy eur. Lietadlá mali byť na Slovensku už minulý rok, no pandémia koronavírusu a s ním súvisiaci nedostatok čipov na trhu spôsobili ich meškanie.

Príletu stíhačiek F-16 na Slovensko sa v Ranných správach venoval Andrej Bálint:

„Sme si vedomí toho, že sa nachádzame uprostred globálnej pandémie, ktorá má dopad na všetko. Pracujeme tak tvrdo ako vieme, aby sme si splnili naše záväzky,“ skonštatoval viceprezident spoločnosti Lockheed Martin Randall L. Howard.

Piloti absolvujú výcvik v USA

Prvú slovenskú F-16 nakoniec v americkom Greenville zostrojili koncom minulého roka.

„F-16 lietam dva roky a vidieť toto lietadlo z výrobnej linky bola neuveriteľná emócia. Myslím, že voľba tohto lietadla bola najlepšia zo všetkých,“ povedal slovenský pilot Erik.

Stíhačky mali pôvodne pristáť na strategickom letisku Sliač. No ani za päť rokov sa ho nepodarilo zmodernizovať. Dočasne budú umiestnené v Kuchyni.

„Budeme musieť ten Sliač robiť po svojom, lebo takto by sme ho nemali pripravený ani za ďalších štyri až päť rokov,“ vyhlásil minister obrany SR Robert Kaliňák (Smer-SD).

Slovenskí piloti postupne absolvujú výcvik v Spojených štátoch. Aktuálne ich máme certifikovaných približne osem. Rezort obrany má v pláne časom doplniť letku o ďalšie štyri stíhačky.

„Keď sa vyrobí block 70 a uzatvorí sa linka o päť, šesť, sedem rokov, a nám sa dve mašiny zásadne poškodia, tak kde si kúpime ďalšie? To nie je rožok, že prídete do potravín a kúpite si o desať rožkov viac,“ uzavrel náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Daniel Zmeko.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko