Na hlavný obsah

V Banskobystrickom kraji končia ďalšie dve pľúcne ambulancie. Špecialistov je kriticky málo

Rezortu sa situáciu nedarí riešiť.

V Banskobystrickom kraji končia ďalšie dve pľúcne ambulancie. Špecialistov je kriticky málo
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Banskobystrický samosprávny kraj potvrdil kritický nedostatok pľúcnych lekárov. V regióne končia ďalšie dve ambulancie. Samospráve sľúbilo riešenie situácie ministerstvo zdravotníctva už od prvého júla. Zatiaľ sa nič konkrétne nepodarilo. Nedostatok pneumológov je takmer na celom Slovensku.

Za posledných šesť rokov prišiel Banskobystrický kraj o päť pneumologických ambulancií. Tento mesiac končia a odchádzajú do dôchodku ďalší dvaja pľúcni lekári. Kraj už nespĺňa podmienky minimálnej lekárskej siete.

„Stovky chronicky chorých pacientov sa ocitli v situácii, že približne od polky roku tohto roku im nebude mať kto predpísať recept na lieky, ktoré potrebujú a ktoré im zachraňujú život,“ vysvetlil predseda kraja Ondrej Lunter.

Nedostatku pľúcnych lekárov na Slovensku a zatváraniu ambulancií v Banskobystrickom kraji sa v reportáži v Ranných správach venoval redaktor Slovenskej televízie Marek Pivoluska:

Problém aj v iných krajoch

Nepriaznivá situácia je aj v Žilinskom kraji, kde majú na celý región 12 pľúcnych lekárov a polovica z nich má nad 50 rokov.

„Sú regióny, či už je to Bytča alebo Turčianske Teplice, ktoré napríklad vôbec nemajú pľúcneho lekára. Môžem si dovoliť povedať za celé Slovensko, tá situácia s pľúcnymi lekármi je dosť kritická. Platby za tie výkony sú stále veľmi nízke,“ priblížila predsedníčka zdravotníckej sekcie Združenia samosprávnych krajov Silvia Pekarčíková.

Keďže sa to lekárom finančne nevypláca, nemajú o špecializáciu pľúcneho lekára záujem ani začínajúci. Zmeniť by to mohlo nové ohodnotenie výkonov pľúcnych lekárov. Ministerstvo zdravotníctva sľubovalo skorú pomoc.

„Prisľúbili nám, že od 1. júla vydajú nový katalóg výkonov, v rámci ktorých sa inak ohodnotia výkony pneumológov,“ pokračoval Ondrej Lunter.

Príprava dlhá 16 rokov

Podľa ministerstva by sa mala aktualizácia katalógu zdravotných výkonov spustiť až na jeseň. Či a o koľko sa zvýšia platby pre pneumológov, však ministerstvo v stanovisku neuviedlo.

„Pilotná fáza by sa mala spustiť 1. októbra 2024, do plnej prevádzky by sa mal uviesť 1. januára 2027. V súčasnosti špecializácie schvaľuje projektová rada,“ priblížil hovorca Ministerstva zdravotníctva Andrej Wallner.

„Ministerstvo už na tom pracuje, ale pracujú od roku 2008. Takže je to nevyhnutné čo najrýchlejšie pustiť katalóg výkonov do obehu, ktorý už dlhodobo avizuje. A vydať ho taký, aby tie platby boli atraktívne, aby z toho lekár vyžil,“ dodala Silvia Pekarčíková.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny