Na hlavný obsah

Na Slovensku ubúdajú veterinárni lekári veľkých zvierat. Hrozí, že sa o ne nebude mať kto starať

Mnohí mladí veterinári odchádzajú do zahraničia.

Na Slovensku ubúdajú veterinárni lekári veľkých zvierat. Hrozí, že sa o ne nebude mať kto starať
Ilustračná snímka. Foto: STVR

Na Slovensku ubúdajú veterinárni lekári veľkých zvierat. Hrozí, že o niekoľko rokov sa o hospodárske zvieratá nebude mať kto postarať. Iba necelých 10 percent študentov na Univerzite veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach chce liečiť zvieratá na farmách.

Na farme neďaleko Piešťan veterinára majú, ale vnímajú problém, ktorý sa naplno prejaví o pár rokov. „Je pravda, že aj na našej farme aj na sesterských farmách máme veterinárov, ktorí sú vekovo päťdesiatnici, šesťdesiatnici. Dnes to funguje, ale rádovo o päť, desať rokov to bude veľká otázka,“ tvrdí riaditeľ AGRO-DRUŽSTVO Trebatice Benjamín Brocka.

Hroziacemu nedostatku veterinárov sa v Správach venovali redaktori Radovan Kondrlík, Miriam Palková a Natália Krížová:

„Veterinárny lekár hospodárskych zvierat nie je vôbec lukratívna záležitosť. Zhruba 100 až 120 kolegov končí každý rok. Najdôležitejšia príčina je to, že je strašný pokles hovädzieho dobytka a všeobecne hospodárskych zvierat,“ vysvetľuje veterinár Július Balog.

„Pred dvoma rokmi sme aj my chovali hospodársky dobytok na troch dvoroch. Aktuálne sme to centralizovali, na našom dvore máme iba výkrmový dobytok. Aj niektoré susedné farmy pozatvárali živočíšnu výrobu,“ pokračuje Brocka.

Odchádzajú do zahraničia

Klesajúci počet zvierat na vidieku mení aj pohľad študentov veterinárneho lekárstva na veľkú prax. Väčšina absolventov sa chce venovať drobným domácim zvieratám. Prax na farmách či pri kontrole potravín mladých ľudí neláka.

„Požiadavka z praxe je aj do štátnej správy do regionálnych štátnych a veterinárnych potravinových správ. Na bitúnky. U mladých veterinárov je veľmi malý záujem, aby išli pracovať do týchto oblastí,“ priblížila hovorkyňa UVLF Zuzana Bobríková.

Mnohí mladí veterinári odchádzajú do zahraničia. Od liečenia hospodárskych zvierat ich odrádza aj to, že ide o veľmi náročnú prácu.

„To je tá krása, aj ten problém našej praxe, že nemáme pracovný čas, nevieme, kedy nám zavolajú. Môžu o polnoci zavolať k pôrodu, môžu ráno o tretej. Je to fakt krásne, ale aj náročné,“ hovorí veterinár Balog.

Klesajúci počet veterinárov, ktorí sa chcú venovať hospodárskym zvieratám, nie je len problémom Slovenska. Rovnaký trend je aj v ostatných európskych krajinách.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko