Na hlavný obsah

Na Slovensku ulovili trojnásobne viac medveďov než vlani. Okolo toho, či boli problémové, sú pochybnosti

Dokopy ich zastrelili 37.

Na Slovensku ulovili trojnásobne viac medveďov než vlani. Okolo toho, či boli problémové, sú pochybnosti
Ilustračná snímka. Foto: unsplash.com

Štátni ochranári tento rok prvýkrát oficiálne zverejnili čísla o počte zastrelených medveďov. V porovnaní s vlaňajškom ide o viac ako trojnásobok. Bývalí členovia zásahového tímu majú pochybnosti, či boli všetky usmrtené jedince problémové. Štátna ochrana tvrdí, že zastrelené šelmy dlhodobo sledovali.

„Od januára po dnešok evidujeme 793 hlásení o výskyte a stretu medveďa s človekom. A z týchto 793 hlásení bolo identifikovaných a vyradených z populácie 37 jedincov,“ informoval generálny riaditeľ Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR Štefan Kysel.

Odstrelu medveďov sa v reportáži v Ranných správach venoval redaktor Slovenskej televízie Lukáš Urbašík:

Členovia zásahového tímu pre medveďa hnedého zastrelili 26 medveďov, zvyšných poľovníci. Oproti minulým rokom sa toto číslo zvýšilo viac ako trojnásobne.

„Je to teda minimálne neštandardné. Štyri roky som pracoval v zásahovom tíme a takto sme teda problémové jedince neriešili. Teraz naozaj z toho vyvstáva otázka, že či sa naozaj jednalo o nejaké jedince, ktoré spôsobovali problémy,“ skonštatoval bývalý člen Zásahového tímu pre medveďa hnedého Michal Haring.

„Boli to jedince, ktoré dlhodobo predstavovali riziko pre obyvateľov žijúcich na vidieku. Dlhodobo vnikali do intravilánu, dlhodobo boli sledované, až následne potom boli vlastne určené, že budú vyradené z populácie,“ pokračoval Kysel.

Dôraz na prevenciu

Viacerí odborníci tvrdia, že namiesto regulácie by sa malo viac prihliadať na preventívne opatrenia ako je zabezpečenie odpadu, upravenie pestovania poľnohospodárskych plodín a najmä neprikrmovať medvede v blízkosti intravilánov.

„Máme praktickú skúsenosť z monitorovania medveďa, kde ten medveď kopíroval, obchádzal systematicky zhruba v dĺžke dvadsať kilometrov krmoviská. Čiže je evidentné, že pokiaľ sa táto príčina neodstráni, tak tie medvede budú neustále robiť problémy,“ uviedol bývalý riaditeľ správy Národného parku Veľká Fatra Eduard Apfel.

Štátna ochrana prírody však argumentuje, že zneškodnené medvede neprilákali k ľuďom vnadiská. „Išlo o jedince, ktoré si zvykli na prítomnosť ľudí,“ dodal generálny riaditeľ ŠOP. V súčasnosti monitoruje Štátna ochrana prírody správanie ďalších 51 medveďov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko