Na hlavný obsah

Na Slovensku vznikla unikátna aplikácia. Pomáha odhaliť začínajúce poruchy pamäte

Aplikáciu využívajú stovky používateľov.

Na Slovensku vznikla unikátna aplikácia. Pomáha odhaliť začínajúce poruchy pamäte
Unikátna aplikácia pomôže seniorom aj zdravotne znevýhodneným. Foto: RTVS

Na Slovensku vznikla jedinečná aplikácia. Jej ambíciou je odhaliť začínajúce poruchy pamäte, vnímania, komunikačných zručností a tiež fyzického stavu u starších a zdravotne znevýhodnených ľudí. V rámci projektu sa rozdali tablety s aplikáciou do viac ako 60 domovov sociálnych služieb.

Aplikácia pozostáva zo 45 pútavých hier vytvorených na testovanie logiky, pamäte, sluchového a zrakového vnímania, pozornosti a komunikačných zručností.

„Cez kameru toho zariadenia sledujeme 50 bodov na tvári testovaného človeka. Z tých bodov vieme odsledovať, či sa ten človek mračí, či sa prejavuje zmätene, agresívne, šťastne, veselo,“ uviedla koordinátorka projektu Eldis Socio Svetlana Sandberg.

„Sledujeme jeho reakčný čas, počet chýb a počet opakovaných chýb. Z týchto reakcií by sme mali vidieť, či ten človek skutočne má nejaké prejavy demencie alebo Alzheimera alebo iných kognitívnych porúch,“ pokračovala Svetlana Sandberg.

Unikátnej aplikácii, ktorá vznikla na Slovensku sa v reportáži v relácii Správy RTVS venovala redaktorka Slovenskej televízie Barbora Žiačiková:

Aplikáciu využívajú stovky používateľov

Jedným zo zariadení, ktoré sa zapojilo do tohto projektu, je aj Dom tretieho veku v bratislavskej Petržalke. S aplikáciou tu pracuje aj Mária Galbavá a Drahotína Kemková. „Páčila sa mi. Je to dobré na všetko, aj na pamäť, aj človek musí trošku rozmýšľať,“ priblížila Mária Galbavá.

„Je to už niekoľko mesiacov a skúsenosť je veľmi dobrá. Kolegyne pracujú so seniormi a zatiaľ, čo som počula, tak seniori sa tomu veľmi tešia a radi sa zapájajú,“ uviedla manažérka kvality v zariadení pre seniorov Dom tretieho veku Monika Vysoká.

V zariadení sa zatiaľ zapojilo 45 z 263 ubytovaných seniorov. „Starí ľudia sa hanbia za svoje nedostatky alebo sa boja prísť medzi ľudí, že nedostatok možno už aj sami pociťujú. A preto sa neprihlásia na takéto akcie,“ myslí si Drahotína Kemková.

Celkovo na Slovensku s aplikáciou pracuje viac ako 750 používateľov. Cieľom projektu je dosiahnuť tisíc otestovaných.

„Na jedného testovaného máme 46 500 údajov, každú sekundu toho človeka fotíme, aby sme vedeli tie dáta odčítať. Vieme nastaviť plán korekcie a veríme, že by sme vedeli zabezpečiť, aby testovaný človek mal ešte roky kvalitného života pred sebou,“ dodala Svetlana Sandberg.

Projekt bol financovaný z nórskych fondov a štátneho rozpočtu. Výsledky testovania sa očakávajú v priebehu leta.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko