Na hlavný obsah

Na Slovensku zavládli horúčavy: Od začiatku týždňa spôsobili stovky kolapsov. Ohrozené sú všetky vekové skupiny

Najnebezpečnejšie sú pre starých ľudí a pre deti.

Na Slovensku zavládli horúčavy: Od začiatku týždňa spôsobili stovky kolapsov. Ohrozené sú všetky vekové skupiny
Od začiatku týždňa operačné stredisko vyslalo záchranárov celkovo k takmer 350-tim kolapsom. Foto: Slovenská televízia

Na viacerých miestach Slovenska platili v stredu (10. 7.) výstrahy prevažne druhého stupňa pred vysokými teplotami. Krátko po 16. hodine Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) nameral najvyššiu teplotu v obci Mochovce – 36,5 stupňov Celzia, zatiaľ čo najnižšiu na Lomnickom štíte – rovných 14 stupňov. Niektorí ľudia skončili na urgentných príjmoch.

Meteorológovia upozorňujú, že extrémne teploty budú pretrvávať aj v najbližších dňoch. Najnebezpečnejšie sú pre starých ľudí a pre deti, často musia byť ošetrení aj v nemocnici. Najčastejšou príčinou je úžeh alebo úpal.

Aké prípady prijímajú počas horúčav slovenské nemocnice zisťovali v Správach redaktorky Natália Krížová a Katarína Zakuťanská:

„Najzávažnejší stav s prehriatím bol stav dvojročného dieťaťa, ktoré bolo zabudnuté v aute. Toto dieťa prišlo v závažnom stave v bezvedomí s kŕčovou aktivitou,“ informoval primár oddelenia urgentného príjmu Národného ústavu detských chorôb v Bratislave Marcel Brenner.

S takýmto extrémom sa lekári na detskom urgentnom príjme nestretávajú často. „Stretávame sa najmä so stavmi, ako odpadnutie, kolapsový stav, vracanie, malátnosť, zvýšená telesná teplota, nezáujem o okolie,“ priblížil Brenner.

Ako sa ľudia pred extrémnymi teplotami bránia, sme sa opýtali v uliciach Bratislavy. Pre mnohých je priorita dostatočný príjem vody, ktorú nosia so sebou.

Horúčavy v Košiciach

Popoludní horúčavy v Košiciach dosiahli maximum. Teplomery ukázali okolo 33 stupňov Celzia. Zdravotníci košickej univerzitnej nemocnice mali iba zopár pacientov s prehriatím.

„Diagnózy sú tu, ale zatiaľ chvalabohu nie vo veľkom množstve. Ak už neviem v domácich podmienkach zvládnuť stav nevoľnosti a bolesti hlavy a zvýšenej teploty s tým súvisiacej, je vhodné už vyhľadať lekársku pomoc,“ vysvetlil primár urgentného príjmu Univerzitnej nemocnice Louisa Pasteura Košice Ladislav Neubert.

Ohrození sú aj mladí ľudia pri ťažkej fyzickej námahe a chýbajúcich tekutinách. Rovnako by mali byť obozretní aj ľudia s epilepsiou.

„Paradoxne od tejto počiatočnej vlny horúčavy sme sa viacej stretli s epileptickými záchvatmi, ako priamo s úpalom alebo s úžehom,“ uviedol vedúci lekár rýchlej lekárskej pomoci v Košiciach Barnabáš Susztay.

Záchranári tiež pripomínajú, aby sme nezabudli na pravidelné vetranie. V takýchto vysokých teplotách tak treba robiť iba v skorých ranných alebo neskorých večerných hodinách.

„Staršia pani, ktorá od rána pociťuje nevoľnosť, búšenie srdca. Keď sme prišli k nej do bytu, mala otvorené okno. Keďže mala prehriaty byt, pravdepodobne aj vplyvom tepla, zrýchlila sa u nej činnosť srdca, a to vyvolalo všetky ťažkosti, kvôli ktorým sme ju teraz ošetrili. Je nutné ju aj previezť na definitívne ošetrenie na centrálny príjem do nemocnice,“ prezradil Susztay.

Od začiatku týždňa operačné stredisko vyslalo záchranárov celkovo k takmer 350-tim kolapsom. Najviac zásahov bolo v Nitrianskom kraji.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko