Na hlavný obsah

Na slovenských poliach dozrievajú melóny: Pestovateľ priblížil, ako presne vyzerajú tie najchutnejšie

Aj keď s výsadbou začali neskôr, zbierajú paradoxne skôr.

Na slovenských poliach dozrievajú melóny: Pestovateľ priblížil, ako presne vyzerajú tie najchutnejšie
Dozretý melón z farmy v Marcelovej. Foto: STVR

Je tu už stred leta, čo znamená, že na slovenských poliach dozrievajú melóny. Na najväčšej melónovej farme na Slovensku v Marcelovej začali s výsadbou melónov o dva týždne neskôr ako zvyčajne. Paradoxne zbierať začali o pár dní skôr.

„Sezóna sa začala minulý piatok, celkom dobre sa nám darí aj v zbere. Počasie je veľmi teplé, to je pre nás veľmi dobré na predaj. Čím viac je stupňov, tým viac melónov sa predá,“ povedal pestovateľ melónov Richard Kosár.

Horúce dni podľa neho prispievajú k lepšej chuti melónov. „Slnko nám robí cukornatosť v melónoch. Čím viac je slnka, tým aj skôr dozrievajú a sú sladšie,“ vysvetlil pestovateľ.

Pre horúčavy zbierajú melóny na poli v Marcelovej od 6.00 h rána maximálne do 14.00 h poobede. „Ľudia by nám tam nevydržali,“ priblížil Kosár. Samotný zber prebieha tak, že dozreté melóny sa odrežú a otočia sa, aby aj na spodok svietilo slnko. Zberači ich potom zozbierajú a poukladajú do prepraviek.

„Naše ženy, ktoré poznajú dozreté melóny, lebo to už robia skoro 20 rokov, idú pred zberačmi. Odrežú melón a otočia ho, aby zberači lepšie rozoznali, ktorý je odrezaný,“ uviedol pestovateľ.

Jeden deň na poli, druhý deň v obchode

Ako teda vyzerá najchutnejší dozretý melón? „Spodok je zožltnutý, stonka už trochu uschnutá a prvé dve listy pri stonke sú tiež uschnuté,“ uviedol Kosár.

Takto dozreté melóny vidíme v obchode na druhý deň od zberu. „Je to veľmi rýchly proces. Melóny idú na sklad, tam sa vyložia na pás, kde ich umyjeme a vyleštíme,“ vysvetlil. Melóny sa potom triedia podľa veľkosti aj podľa toho, či je bezkôstkový alebo obsahuje kôstky.

So zberom na poliach v Marcelovej začali minulý týždeň v piatok a potrvá približne do začiatku septembra. „Naše melóny vydržia maximálne dva týždne,“ uzavrel pestovateľ melónov Richard Kosár.

S pestovateľom melónov Richardom Kosárom sa pre Aktuálne :24 rozprávala redaktorka Marína Opálková:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny