Na hlavný obsah

Na vyšších platoch pre policajtov stále nie je dohoda. Šutaj Eštok pripustil, že štát nemá toľko peňazí

Odborári pomaly strácajú trpezlivosť.

Na vyšších platoch pre policajtov stále nie je dohoda. Šutaj Eštok pripustil, že štát nemá toľko peňazí
Ilustračná snímka. Foto: STVR

Pripravovaný platový automat pre zamestnancov polície, ozbrojených síl či justičnej a väzenskej stráže narazil na problém. Malo by ísť o stovky miliónov eur navyše. Ministerstvo financií tvrdí, že v rozpočte toľko peňazí nemá. Hľadá preto iné riešenia. Odborári pomaly strácajú trpezlivosť.

Valorizáciu platov, ktorou sa minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) policajtom zaviazal v kolektívnej zmluve, mal nahradiť nový platový automat. Podľa neho malo ísť na platy policajtov v budúcom roku o 300 miliónov eur viac. Takú sumu však označilo ministerstvo financií za nereálnu a priznal to už aj Šutaj Eštok.

„Nemyslím si, že táto suma je reálna. Ale nemyslím si, že to bude dramaticky nižšia čiastka, je to o rokovaní,“ uviedol šéf rezortu vnútra. Platový automat mal upravovať platy zamestnancov všetkých silových zložiek, ktorých trápia podstavy.

Rokovaniam o vyšších platoch policajtov sa v Správach venovala redaktorka Katarína Wildová:

Len v Policajnom zbore podľa odborárov chýba vyše 2 600 policajtov. Zbor väzenskej a justičnej stráže by potreboval približne 500 nových kolegov. Odborári tvrdia, že situáciu treba riešiť ihneď. Ani po dvojmesačných rokovaniach s vládou však nedospeli k záveru.

„Minulý týždeň v pondelok sme odovzdali písomný návrh našich opatrení, ktoré požadujeme od pána ministra. A zatiaľ sme odpoveď k našim návrhom z ministerstva nedostali,“ povedal predseda Odborového zväzu Polície SR Pavol Paračka.

Šutaj Eštok tvrdí, že rokuje s rezortom financií o možných prostriedkoch na tento rok. „Hľadáme nejaký kompromis medzi tým, na čo ešte tento štát nájde peniaze po tom, ako sme tu zdedili zdevastované verejné financie, a medzi tými požiadavkami,“ uviedol minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD).

Aspoň zvýšiť príspevky

Jedným z návrhov, o ktorých odborári s vládou diskutujú, je aspoň zvýšenie príplatkov. Podobnou cestou sa vybrali Poliaci, ktorí ich zvýšili o 300 až 500 eur. Starších zamestnancov majú motivovať neodchádzať do výsluhových dôchodkov a nových ľudí, aby mali záujem pracovať pre štát.

„Mali by príspevok na bývanie vo výške 200 eur a rizikový príplatok by sa im zvýšil o 200 eur,“ priblížil Paračka. „Rozdiel medzi dôchodkom a samotnou mzdou u týchto zložiek je relatívne štedro nastavený a hľadáme nejaký spôsob, ako týchto ľudí nejako stabilizovať,“ dodal Kamenický.

Podľa bývalého ministra vnútra Romana Mikulca (Slovensko, Za ľudí, Kresťanská únia) majú policajti viac ako 20 druhov príplatkov a ich zvyšovanie nie je systémové riešenie. Tvrdí, že terajšej vláde zanechal na stole návrh na nový systém tarifných platov, ktorý by zamestnancom doprial a zároveň rezortu vnútra ušetril peniaze.

„ My sme chceli upratať v tom zmysle, aby sa časť príplatkov pretransformovala do funkčných platov, čo by malo vplyv aj na sociálne zabezpečenie do budúcna. Veľa riadiacich funkcií sme chceli zmeniť, pretože ich je pomerne veľmi veľa v Policajnom zbore. A tam by došlo k dosť veľkej finančnej úspore,“ ozrejmil Mikulec.

Ďalšie rokovanie policajných odborárov s ministrom vnútra bude v utorok (16. 7.). Vtedy sa začne aj každoročné kolektívne vyjednávanie vyššieho stupňa v štátnej a verejnej službe.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko