Na hlavný obsah

Nádherný úkaz: Púšť Atacama vďaka intenzívnym zrážkam rozkvitla (VIDEO)

Zvyčajne púšť rozkvitne raz za niekoľko rokov.

Nádherný úkaz: Púšť Atacama vďaka intenzívnym zrážkam rozkvitla (VIDEO)
Rozkvitnutá púšť Atacama. Foto: Patricio LOPEZ CASTILLO/AFP/AFP/Profimedia

Púť Atacama v Čile tento rok rozkvitla v nezvyčajnom termíne. Zvyčajne púšť rozkvitne raz za niekoľko rokov v septembri a októbri, keď je v južnej hemisfére jarné obdobie. Tento rok sa tak stalo v júli vďaka nezvyčajne vysokým zrážkam, píše agentúra AFP. Púšť Atacama inak patrí k najvyprahlejším miestam na Zemi.

Naposledy púšť rozkvitla v tomto období, keď je na južnej časti zemegule zima, v roku 2015. Zvyčajne sa tak stáva raz za päť až šesť rokov na jar. Podľa Césara Pizarra, ktorý je odborníkom na biodiverzitu v štátnom lesnom úrade v Čile, sa tak stalo vďaka 11 až 12 milimetrom zrážok, ktoré v oblasti spadli v uplynulých mesiacoch, a vďaka nízkej oblačnosti z poslednej doby.

Fenomén má v porovnaní s rozkvitnutou púšťa na jar niektoré odlišnosti. Kvety pokrývajú oveľa menšiu plochu – iba 400 kilometrov štvorcových namiesto obvyklých 15-tisíc kilometrov štvorcových.

Menšia je aj rozmanitosť kvetov. Tento rok prevažuje miestna rastlina z čeľade zdrojovkovitých Cistanthe grandiflor, ktorá má charakteristickú fialovú farbu a na rast potrebuje veľmi málo vody.

Vedci rozkvet púšte v nezvyčajnom termíne v tomto roku a v roku 2015 podrobne skúmajú. Podľa Pizarra však zatiaľ neurčili, či „to je priamo spojené so zmenou, alebo s fenoménmi El Niño a La Niña“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet