Na hlavný obsah

Najviac nominácií na ceny Emmy vyzbierala historická dráma Šógun

Seriál Medveď potom s 23 nomináciami prekonal rekord medzi komédiami.

Najviac nominácií na ceny Emmy vyzbierala historická dráma Šógun
Soška cien Emmy. Foto: ČTK/AP/Richard Shotwell

Historická dráma Šógun vyzbierala 25 nominácií na ceny Emmy. Má ich najviac zo všetkých uchádzačov v tomto ročníku najprestížnejších ocenení amerického televízneho priemyslu.

Seriál Medveď potom s 23 nomináciami prekonal rekord medzi komédiami. Oba tituly pochádzajú z dielne produkčnej spoločnosti FX, ktorá tak zažíva dominanciu inokedy vyhradenú televízii HBO, uvádza agentúra AP.

Šógun je okrem iného nominovaný na najlepšiu drámu. V najprestížnejšej kategórii cien Emmy tento rok chýba seriál Boj o moc, ktorý ju v posledných rokoch trikrát ovládol, po štyroch sériách ho totiž vlani tvorcovia ukončili.

Dej drámy Šógun je zasadený do Japonska 17. storočia a rozpráva o politických machináciách miestnych vládcov, ale aj zástupcov vtedajších európskych mocností. Zástupcov má aj v hlavných hereckých kategóriách, konkrétne Annu Sawaiovú na ženskej strane a medzi mužmi Hirojukiho Sanadu známeho napríklad z filmu Posledný samuraj. 

O titul najlepšej drámy bojuje celkovo osem seriálov. Vrátane Koruny a Problému troch telies z dielne videotéky Netflix alebo Falloutu od platformy Prime Video.

Šanca na ocenenie pre Jodie Fosterovú

Medzi komédiami môže na úspechy z minulého ročníka nadviazať Medveď, ktorý má šancu zopakovať víťazstvo v kategóriách najlepší komediálny seriál i najlepší výkon herca v hlavnej úlohe komediálneho titulu.

Seriál o šéfkuchárovi Carmym a jeho kolegoch v reštaurácii v americkom Chicagu s 23 nomináciami o jednu prekonal doterajší rekord Štúdia 30 Rock, ktoré 22 nominácií nazbieralo pred 15 rokmi.

Spoločnosť HBO tento rok okrem Boja o moc nemá v hre ani ďalšie úspešné seriály Biely lotos alebo The Last of Us. Zabodovala však so sériou True Detective: Night Country. Šesťdielny detektívny príbeh je s 19 nomináciami najúspešnejší medzi minisériami.

Šancu na ocenenie má aj herečka Jodie Fosterová, ktorá v ňom stvárnila šéfku polície v odľahlom aljašskom mestečku. Víťazov 76. ročníka cien Emmy vyhlásia 15. septembra (v noci z 15. na 16. septembra SELČ).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet