Na hlavný obsah

Najvyšší súd rozhodol, že exprezidenti USA majú istú imunitu. Kauzu D. Trumpa však nerozuzlil

Vrátil ju súdu nižšej inštancie.

Najvyšší súd rozhodol, že exprezidenti USA majú istú imunitu. Kauzu D. Trumpa však nerozuzlil
Republikánsky kandidát na prezidenta USA Donald Trump. Foto: TASR/AP

Najvyšší súd Spojených štátov v pondelok (1. 7.) vrátil nižšej inštancii otázku, či má exprezident Donald Trump imunitu proti trestnému stíhaniu za snahu zvrátiť posledné prezidentské voľby.

Konzervatívna súdna väčšina rozhodla, že bývalí prezidenti majú istú imunitu spojenú s činmi vykonanými v úrade. Trumpov prípad však definitívne nerozsúdila, informujú americké médiá.

Spor sa teraz vracia k federálnej sudkyni, ktorá pre prerokovanie Trumpovej námietky pozastavila proces, v ktorom exprezidenta obžalovali okrem iného za sprisahanie s cieľom potlačiť volebné právo Američanov.

Už pred pondelkovým verdiktom bolo veľmi nepravdepodobné, že by proces dospel k rozuzleniu pred novembrovými prezidentskými voľbami, v ktorých Trump znovu kandiduje. Podľa agentúry AP teraz táto pravdepodobnosť ďalej klesá.

Najvyšší súd sa úplne nestotožnil s Trumpovým argumentom, že exprezidentov nemôžu stíhať za žiadne činy z doby výkonu funkcie, ktoré by sa dali považovať za oficiálny úkon. Trumpov zástupca pri tom vyjadril stanovisko, že za takýto krok možno považovať aj nariadenie prevratu alebo vraždy politického oponenta.

Nie všetci sudcovia sa zhodli

Podľa verdiktu šiestich konzervatívnych členov najvyššieho súdu existuje absolútna imunita, ktorá sa vzťahuje na činy patriace pod „základné ústavné právomoci“, vysvetľuje denník The New York Times (NYT).

Exprezidenti majú tiež nárok na „aspoň nejakú imunitu proti stíhaniu za všetky svoje oficiálne úkony“. „Pri neoficiálnych úkonoch žiadna imunita nie je,“ pokračuje rozhodnutie.

Nižšie súdy Trumpovu námietku plošne odmietli. Teraz má prvostupňová sudkyňa Tanya Chutkanová za úlohu posúdiť, či stíhanie exprezidenta za snahu narušiť schvaľovanie výsledkov prezidentských volieb neohrozuje „autoritu a funkcie exekutívy“.

Tri liberálne sudkyne v spoločnom nesúhlasnom stanovisku napísali, že rozhodnutie väčšiny je „výsmechom“ hlavnému princípu, že pred zákonom sú si v USA všetci rovní.

„Pri akomkoľvek uplatnení svojej oficiálnej moci je teraz prezident kráľom, ktorý stojí nad zákonom. S obavami o našu demokraciu dávam najavo nesúhlas,“ napísala sudkyňa Sonia Sotomayorová, pričom svoje stanovisko neuzavrela obvyklou frázou o „úctivom“ nesúhlase.

Prvý obžalovaný prezident

Americký najvyšší súd sa prezidentskou imunitou proti trestnému stíhaniu zaoberal prvýkrát. Pred Trumpom ešte nikdy žiadny exprezident USA obžalobe nečelil. Republikánsky prezident z rokov 2017 až 2021 sa vlani stal terčom hneď štyroch a v jednom prípade už porota uznala jeho vinu.

Pondelkové rozhodnutie by mohlo okrem federálneho volebného procesu ovplyvniť aj obžalobu v štáte Georgia, ktorá tiež súvisí s Trumpovou snahou zvrátiť svoju porážku v roku 2020.

Trump vo vyhlásení vydanom tesne po rozhodnutí súdu uviedol, že je hrdý na to, že je Američan. „Veľké víťazstvo pre našu ústavu a demokraciu,“ napísal na sociálnej sieti Truth Social.

Okrem ďalších prieťahov sa nevie, aké dôsledky bude pre federálnu obžalobu zo zásahov do volieb tento vývoj mať. Podľa NYT však Trumpa rozhodnutie najvyššieho súdu chráni pred obvineniami, ktoré pramenia z jeho interakcií s ministerstvom spravodlivosti. 

Tieto „chránené činy“ zároveň nemôžu na súde použiť ako dôkazy na podporu iných obvinení. Upozornil na to expert Steve Vladeck z právnickej fakulty Texaskej univerzity v Austine.

Tím amerického prezidenta Joea Bidena, ktorý sa s Trumpom pravdepodobne v súboji o Biely dom znovu stretne, uviedol, že fakty o exprezidentovi zostávajú rovnaké. „Myslí si, že stojí nad zákonom. Je ochotný urobiť čokoľvek, aby pre seba získal moc a aby sa pri nej udržal,“ uvádza sa vo vyhlásení.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet