Na hlavný obsah

Namiesto stretnutia všetkých politických strán osobný rozhovor s premiérom. Okrúhly stôl vyzerá stále menej reálne

Inicioval ho Peter Pellegrini ešte so Zuzanou Čaputovou.

Namiesto stretnutia všetkých politických strán osobný rozhovor s premiérom. Okrúhly stôl vyzerá stále menej reálne
Na archívnej snímke v popredí predseda vlády Robert Fico (Smer-SD). Foto: SITA/Milan Illík

Namiesto stretnutia všetkých politických strán to smeruje k osobnému rozhovoru s premiérom Robertom Ficom (Smer-SD). Po vyjadrení prezidenta politológ očakáva, že okrúhly stôl už zrejme nebude.

Inicioval ho pritom Peter Pellegrini ešte so Zuzanou Čaputovou. Chceli prispieť k zmiereniu napätia v spoločnosti po atentáte na premiéra.

Tesne po inaugurácii prezident Peter Pellegrini potvrdil, že pozvánka pre lídrov politických strán za okrúhly stôl stále platí. „Tento prvý okrúhly stôl predstaviteľov parlamentných politických strán by sme mohli zorganizovať,“ vyhlásil prezident ešte v polovici júna.

Predstavitelia stany Smer už vtedy naznačovali, že nevidia zmysel sadnúť si za jeden stôl so všetkými opozičnými stranami.

Možnosti zvolania okrúhleho stola sa v Správach venovala redaktorka Katarína Wildová:

„Pán premiér sa bude pomaly vracať do plného nasadenia. Toto si asi určite na nejakom stretnutí troch najvyšších ústavných činiteľov vyrozprávajú,“ vyhlásil v júni podpredseda vlády a minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SD).

Teraz zmenil rétoriku aj samotný prezident. Okrúhly stôl odkladá na druhú koľaj.

„Budem mať ambíciu, aby sme sa mohli stretnúť a porozprávať o témach, kde cítim možnosť nájsť jednotu. Aby sme sa stretli aj v rámci celého politického spektra parlamentu, ale pôjdeme krok za krokom. Najprv by som rád absolvoval ako prezident oficiálne bilaterálne stretnutie s pánom premiérom. Myslím, že to bude niekedy koncom augusta po prvom rokovaní vlády,“ skonštatoval prezident.

„Ak pán prezident má záujem s pánom premiérom hovoriť, je to super. Je to vyjadrením presne toho, čo Slovenská republika potrebuje – silnú komunikáciu troch najvyšších ústavných činiteľov a tým pádom viac pokoja,“ okomentoval situáciu Kaliňák.

„Peter Pellegrini o sebe rozpráva, že je slabý prezident, lebo na to, aby zvolal okrúhly stôl, kde by prišli všetky koaličné a opozičné strany, potrebuje súhlas Roberta Fica. Čo je to za prezidenta? Predpokladám, že nechce, aby ho odmietli už druhýkrát. Už raz urobil takéto pozvanie a práve koaličné strany ho odmietli. My, opozičné strany, sme povedali, že prijímame pozvanie,“ vyhlásil predseda strany SaS Branislav Gröhling.

S časom stráca význam

„Ponuka pána prezidenta stále platí. Viem, že tam prebiehajú intenzívne rokovania, či by sa takýto okrúhly stôl mohol uskutočniť začiatkom septembra,“ tvrdí podpredseda vlády SR pre plán obnovy Peter Kmec (Hlas-SD).

„Ja som sa už viackrát vyjadril, že si neviem predstaviť sadnúť si za jeden stôl s ľuďmi ako Igor Matovič. Myslím si, že to je odpoveď pre všetkých,“ povedal minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč (Smer-SD).

„Ak Robert Fico taký okrúhly stôl nepodporuje, alebo pri ňom nebude, tak o čom sa chcú baviť. To je ako rokovať o mieri na Ukrajine bez Ruska. Druhá vec, nebol by som až taký útlocitný, že očakávame po tom okrúhlom stole neviem čo. To neznamená, že máme urobiť nejakú všeobjímajúcu dohodu. Obávam sa, že ten okrúhly stôl nemá obsah,“ skonštatoval podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (SNS).

S pribúdajúcim časom stráca okrúhly stôl význam aj podľa politológa. Premiér Robert Fico podľa neho na zorganizovanie okrúhleho stola za prítomnosti všetkých parlamentných strán nepristúpi.

„Viacero politických strán má svoje komunikačné stratégie založené na permanentnom konflikte a polarizácii spoločnosti. Bolo by skutočne zvláštne chcieť alebo skôr vidieť týchto predsedov politických strán, že upúšťajú od svojich komunikačných stratégií a že menia spôsob, ako sa prihovárať svojim voličom,“ hovorí politológ z Ekonomickej univerzity v Bratislave Radoslav Štefančík.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko