Na hlavný obsah

Nánosy na dne Vodného diela Gabčíkovo budú čistiť nové stroje za milióny eur

Väčšie a časté nánosy môžu byť nebezpečné pre lodnú dopravu.

Nánosy na dne Vodného diela Gabčíkovo budú čistiť nové stroje za milióny eur
Ilustračná snímka. Foto: STVR

Nánosy na dne Vodného diela Gabčíkovo budú čistiť nové stroje a technika za vyše 13 miliónov eur. Informovali o tom ministri životného prostredia a dopravy. Väčšia časť peňazí je z eurofondov.

V rámci projektu vodohospodári nakúpili 16 zariadení. Medzi nimi napríklad podkopové a sacie bagre, plošiny či člny. Nové moderné stroje majú čistiť plavebnú dráhu od nánosov.

Sedimenty bahno, piesok či štrk prináša tok vody prirodzene. Môžu sa v nich nachádzať aj iné druhy odpadu, ako napríklad lieky. Väčšie a časté nánosy zapchávajú užšie hrdlá a môžu byť nebezpečné pre lodnú dopravu. Tento problém má práve zdrž Hrušov, ktorá je súčasťou vodného diela Gabčíkovo.

Novej technike určenej na čistenie nánosov na Vodnom diele Gabčíkovo sa v Správach venovala redaktorka Karolína Janičíková:

„Na toto definovali novú mechanizáciu a techniku. Toto všetko bude slúžiť na to, aby sa extrahoval alebo vyťažil sediment, ktorý vytvára nebezpečné prekážky a tento sa bude dopravovať,“ uviedol gen. riaditeľ Slovenského vodohospodárskeho podniku Jozef Moravčík.

Náklady navyše

Projekt čistenia Dunaja riešia už od roku 2017. Objednávku strojov riešila ešte predošlá garnitúra. Naposledy na projekt vyhlásili verejné obstarávanie vo výške takmer 160 miliónov eur. Šéf envirorezortu však informoval, že im stačilo vyše 20 miliónov eur.

,,Som veľmi rád, že sa nám podarilo z toho projektu, ktorý by pôvodne stál 150 miliónov, nájsť riešenie, ktoré nám za 20 miliónov zaobstaralo technológiu, ktorá sa bude po dlhých desiatkach rokoch prvýkrát starať o sedimenty na spodku Dunaja,“ priblížil minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (SNS).

Peniaze na čistenie Dunaja získala z eurofondov Vodohospodárska výstavba ešte v roku 2019. „Začiatkom tohto roka ministerstvo zrušilo obstarávanie, na základe ktorého sa s predpokladanou hodnotou zákazky 160 miliónov eur mala obstarať firma alebo skupina firiem, ktoré by tieto práce zabezpečili. Teraz prišlo alternatívne riešenie a tým je, že tieto práce zabezpečí Slovenský vodohospodársky podnik,“ priblížil analytik portálu Energie-portál Radovan Potočár.

Pri údržbe nových strojov, ktoré majú väčší výkon môžu vzniknúť náklady navyše. „Tých 1 a pol milióna kubíkov si vyžiada náklady na samotné živenie strojov. To znamená oprava, údržba a prevádzkové náklady spojené s tankovaním a výmenou oleja,“ hovorí Moravčík.

Šéf envirorezortu tiež informoval, že na jeseň plánujú predložiť novelu vodného zákona, aby sa sedimenty nepovažovali za toxický odpad.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko