Na hlavný obsah

Našli ho vysileného s dvojnásobnou zlomeninou: Ochranárom sa podarilo zachrániť vzácneho dravca

Previezli ho do rehabilitačnej stanice v Nitre.

Našli ho vysileného s dvojnásobnou zlomeninou: Ochranárom sa podarilo zachrániť vzácneho dravca
Zranený orol skalný, ktorého našli pod pohorím Vtáčnik. Foto: STVR

Ochranárom sa podarilo zachrániť jedinca vzácneho orla skalného. Zraneného dravca pod pohorím Vtáčnik nahlásili občania, práve vďaka tomu aj prežil. Bol doráňaný a vysilený, k čomu prispela dvojnásobná zlomenina aj počasie. Ochranári ho previezli do rehabilitačnej stanice v Nitre.

Zraneného orla ešte počas víkendu našli ľudia z obce Radobica v okrese Prievidza. „Bol vysilený. Pricupital k ľudom, ktorí ho našli a tam počkal na odchyt. Má tam jedno zranenie, má zlomenú nohu,“ priblížil ochranár Správy Chránenej krajinnej oblasti (CHKO) Ponitrie Samuel Adamec.

„Možno si pri love narazil nohu alebo sa zakliesnil do nejakého haluzia, tým pádom sa mu stala tá fraktúra. Tá búrka to len dorazila, ale hlavne to teplo ho zabíjalo. Došiel v takom zúboženom stave, že sme mysleli, že sú to jeho posledné minúty,“ povedal ochranár Správy CHKO Ponitrie Viktor Mlynek.

Záchrane vzácneho orla skalného sa v Správach venovala redaktorka Jana Obrancová:

Rehabilitácia potrvá ešte mesiac

Asi trojročný orol zostal v opatere ochranárov, zabezpečili mu tieň, potravu, podporné látky aj vodu. „Môžeme hovoriť, že vstal z mŕtvych. Momentálne je v takej menšej voliére, aby mal obmedzený pohyb pre to zranenie, ale potom prejde do rozlietavacej voliéry,“ vysvetlil Adamec.

„Orla skalného sme ešte asi nemali. Mali sme orla krikľavého, orla kráľovského, ale myslím, že v našej rehabilitačnej stanici je tu prvýkrát orol skalný,“ povedal riaditeľ Správy CHKO Ponitrie Radimír Siklienka.

Rehabilitácia orla bude trvať ešte asi mesiac. Potom sa uvidí, či pôjde rovno do prírody alebo bude nutná prípadná operácia.

Orly skalné patria k našim najvzácnejším dravcom. Hniezdi ich u nás asi 120 párov. Na západnom Slovensku sú však raritou. „Skôr sa vyskytuje vo vyšších polohách, takže na strednom Slovensku, vo Vysokých Tatrách, v Nízkych Tatrách a podobne. V našej pôsobnosti vieme o piatich hniezdach,“ priblížil Siklienka.

Zraneného jedinca plánujú ochranári po doliečení vypustiť v lokalite, kde ho aj našli. Asi o dva až tri roky by v prírode mohol vytvoriť hniezdny pár a priviezť na svet mláďatá.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny