Na hlavný obsah

NATO poskytne Ukrajine vojenskú pomoc za 40 miliárd eur, dohodli sa na tom členské štáty

Na dlhodobej pomoci sa nezhodli.

NATO poskytne Ukrajine vojenskú pomoc za 40 miliárd eur, dohodli sa na tom členské štáty
Na ilustračnej snímke vlajka NATO. Foto: Unsplash

Členské štáty Severoatlantickej aliancie (NATO) sa dohodli, že budúci rok poskytnú Ukrajine vojenskú pomoc vo výške 40 miliárd eur. Týždeň pred summitom NATO vo Washingtone to v stredu (3. 7.) pre agentúru Reuters potvrdil nemenovaný európsky diplomat.

Nenašli však zhodu na pláne poskytovať krajine napadnutej Ruskom aj v ďalších rokoch minimálne rovnako vysokú pomoc, ako navrhol generálny tajomník aliancie Jens Stoltenberg. S odvolaním sa na diplomatické zdroje o tom informovali agentúry DPA a Reuters.

S návrhom zaistiť 40 miliárd eur ročne na financovanie vojenskej pomoci pre Ukrajinu prišiel generálny tajomník Aliancie Jens Stoltenberg, ktorý členské štáty požiadal, aby v podpore Kyjeva nepoľavovali a udržiavali ju na rovnakej úrovni ako po začiatku ruskej invázie.

Lídri krajín Severotlantickej aliancie podľa zdroja budúcoročnú pomoc oficiálne schvália na zasadnutí vo Washingtone. To sa koná 9. až 11. júla. Podľa jedného z diplomatov počíta dohoda s tým, že budú štáty môcť prehodnocovať výšku pomoci na ďalšie roky na nasledujúcich summitoch NATO.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet