Na hlavný obsah

Le Penovej úspech z prvého kola sa nezopakoval. Víťazom francúzskych parlamentných volieb je ľavicový blok

Macronov tábor skončil na druhom mieste.

Le Penovej úspech z prvého kola sa nezopakoval. Víťazom francúzskych parlamentných volieb je ľavicový blok
Zakladateľ krajne ľavicovej strany La France Insoumise - LFI (Nepodrobené Francúzsko) Jean-Luc Melenchon prednáša prejav vo volebnom štábe strany. Foto: TASR/AP

Druhé kolo parlamentných volieb vo Francúzsku nečakane vyhral ľavicový blok Nový ľudový front. Podľa povolebných odhadov by mal získať 175 až 205 kresiel, uviedla stanica BFM TV. 

Na druhom mieste je centristický vládny tábor prezidenta Emmanuela Macrona Spolu, ktorý by mohol obsadiť 150 až 175 kresiel. Favorizované krajne pravicové Národné združenie (RN), ktoré jasne vyhralo v prvom kole, skončilo podľa odhadov tretie a získa zhruba 115 až 150 kresiel. 

Žiadne z troch hlavných zoskupení podľa odhadov nezíska v 577-člennej dolnej komore parlamentu väčšinu 289 kresiel.

Oficiálne výsledky sa očakávajú až počas noci či v pondelok ráno. Ústava prezidentovi neukladá, do kedy musí poveriť nového premiéra zostavením vlády. Podľa médií môžu rokovania trvať aspoň niekoľko dní.

Bezprostredne po zatvorení volebných miestností a zverejnení odhadov o 20.00 h sa ujal slova Jean-Luc Mélenchon, líder krajne ľavicovej strany Nepodrobené Francúzsko (LFI), ktorá je najsilnejším hráčom ľavicového bloku.

Výsledok volieb je podľa Mélenchona obrovskou úľavou pre milióny Francúzov a ľavica zachránila republiku. Mélenchon žiadal odstúpenie premiéra Gabriela Attala a vymenovanie vlády ľavicového bloku.

Pozrite si záznam príhovoru lídra krajne ľavicovej strany LFI Jean-Luca Mélenchona:

Macron vyzval na zdržanlivosť

Prezident Macron podľa svojho okolia vyzval na zdržanlivosť. Odhady výsledkov podľa neho neodpovedajú na otázku, kto bude vládnuť, píše BFM TV. Prezident bude rešpektovať vôľu ľudu, počká ale na definitívne výsledky. Uviedol podľa Reuters Elysejský palác. Podľa Le Monde sa Macron v nedeľu (7. 7.) večer verejne nevyjadrí.

Francúzsky premiér Gabriel Attal oznámil, že v pondelok (8. 7.) podá demisiu. Dištancoval sa od Macrona. Reagoval na odhadované víťazstvo ľavice vo voľbách.

„Francúzsko dnes večer povedalo nie nástupu RN k moci,“ vyhlásil šéf Socialistickej strany Olivier Faure. Odmietol, že by sa jeho strana, ktorá je členom ľavicového bloku, zapojila do akejkoľvek názorovo nejednotnej vlády. Tým v podstate rovnako ako Mélenchon vylúčil spoluprácu s Macronovým táborom, píše Le Monde.

Šéfka strany zelených, ktorí sú tiež v ľavicovom bloku, Marine Tondelierová, uviedla, že vo voľbách zvíťazila spoločenská spravodlivosť, životné prostredie a ľud.

Nespokojnosť s výsledkami vyjadril šéf RN Jordan Bardella. Odsúdil dohodu ostatných strán na takzvanom republikánskom fronte. Tej cieľom bolo strategickým hlasovaním zabrániť víťazstvu RN. „Tieto volebné dohody uvrhli Francúzsko do náruče krajnej ľavice Jeana-Luca Mélenchona,“ uviedol Bardella.

Poslanecké mandáty obhájili medzi inými minister vnútra Gérald Darmanin, bývalá premiérka Élisabeth Borneová alebo bývalý socialistický prezident François Hollande.

Šéfka poslancov za RN Marine Le Penová, ktorá svoj mandát obhájila už v prvom kole, poukázala na nárast počtu mandátov pre RN v porovnaní s voľbami v roku 2022. Macron je podľa Le Penovej v neudržateľnej situácii a víťazstvo RN bolo teraz len oddialené.

Poslanecké mandáty obhájili medzi inými minister vnútra Gérald Darmanin, bývalá premiérka Élisabeth Borneová, šéf Republikánov Éric Ciotti alebo bývalý socialistický prezident François Hollande.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet