Na hlavný obsah

Neďaleko Poľska sa začalo spoločné vojenské cvičenie Bieloruska a Číny

Koľko vojakov sa na ňom účastní, nie je známe.

Neďaleko Poľska sa začalo spoločné vojenské cvičenie Bieloruska a Číny
Ilustračná snímka. Foto: STVR

Bielorusko a Čína odštartovali spoločné vojenské cvičenie, a to len niekoľko kilometrov od poľských hraníc. Krajiny tvrdia, že tak reagujú na vývoj vo svete. Spoločný výcvik má zlepšiť spoluprácu bieloruskej a čínskej armády. Cvičenie potrvá ešte desať dní. Koľko vojakov sa na ňom účastní, nie je známe.

Cvičenie s kódovým označením Útočiaci sokol zorganizovali neďaleko mesta Brest. Vojaci s manévrami začali deň pred začiatkom samitu Severoatlantickej aliancie. Minsk tvrdí, že napätie v regióne, naopak, zvyšuje prítomnosť jednotiek NATO.

„Vojenský personál Bieloruska a Číny bude nacvičovať nočné pristávanie, prekonávať vodné prekážky a vykonávať rôzne akcie,“ uviedlo bieloruské ministerstvo obrany na Telegrame.

Spoločnému cvičeniu Bieloruska a Číny sa v Správach venovala redaktorka Karolína Kučerová:

Pozorovatelia okrem jasnej provokácie upozorňujú aj na fakt, že čínske lietadlo pristálo na vojenskom letisku v Bielorusku po prvý raz.

„Spoločný výcvik pomôže výmene skúseností, zlepší spoluprácu medzi bieloruskými a čínskymi jednotkami a položí základy pre ďalší rozvoj bielorusko-čínskych vzťahov v oblasti spoločného výcviku vojsk,“ uviedlo čínske ministerstvo obrany.

Čínu a Bielorusko aktuálne spája spolupráca s Ruskom a priateľstvo s Vladimirom Putinom. Bielorusko poskytlo Rusku svoje územie pri začiatku invázie vo februári 2022. Čína Moskvu síce priamo vojensky nepodporuje, no dodáva jej techniku a materiály, ktoré pomáhajú Rusom v zbrojení. Bielorusko sa navyše len pred pár dňami pripojilo k Číne a Rusku v Šanghajskej organizácii spolupráce.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet