Na hlavný obsah

Nezmeškajte oficiálny začiatok OH 2024 v Paríži. Otvárací ceremoniál môžete sledovať na stanici :ŠPORT

Ceremoniál sa uskutoční na Seine a Trocadére neďaleko Eiffelovej veže.

Nezmeškajte oficiálny začiatok OH 2024 v Paríži. Otvárací ceremoniál môžete sledovať na stanici :ŠPORT
Otvárací ceremoniál sa uskutoční na rieke Seina. Foto: STVR

Olympijské hry dorazili do Paríža v zložitej politickej situácii v krajine a pod hrozbou bezpečnostných útokov či protestov, ktoré môžu narušiť priebeh športového sviatku. Problémom „najzelenších“ hier v histórii bola dlho aj kvalita vody v rieke Seina, no zdá sa, že tú sa na poslednú chvíľu podarilo organizátorom pozdvihnúť.

Sedemročná cesta parížskej olympiády od úspechu jej kandidatúry v roku 2017 vyvrcholí v piatok (26. 7.) ambicióznym otváracím ceremoniálom, ktorý sa uskutoční na Seine a Trocadére neďaleko Eiffelovej veže.

Nebola to však prechádzka „ružovou záhradou“ a organizátori čelili viacerým problémom i výzvam. Od zvýšených nákladov, ktoré presiahli pôvodný rozpočet o približne dve miliardy eur, cez vyšetrovanie korupcie, politickú nestabilitu.

Bezpečnostnou hrozbou sú teroristické útoky počas veľkolepého otváracieho ceremoniálu na Seine. Sledovať ho bude 300-tisíc divákov so vstupenkou z tribún a na brehoch rieky, ďalších 200-tísic z apartmánov s výhľadom na rieku.

Na udalosť bude dohliadať až 45-tisíc príslušníkov francúzskych bezpečnostných síl, v pohotovosti budú aj protidronové systémy či špeciálne kybernetické opatrenia a aj približne 2-tisíc príslušníkov zahraničných bezpečnostných zložiek.

Organizátori sú v prípade akútnej bezpečnostnej hrozby pripravení presunúť otvárací ceremoniál. Jeden z plánov je usporiadať ho na Stade de France. Francúzske orgány však momentálne neevidujú žiadne dôvody na poplach. „Pokiaľ vieme, neexistuje žiadna významná hrozba pre bezpečnosť olympijských hier,“ vyhlásil ministra vnútra Gérald Darman pre Le Journal du Dimanche.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport