Na hlavný obsah

Nie je plavčík ako plavčík. Akreditované kurzy sú drahé, absolventi lacnejších kurzov nemusia vedieť plávať

Práca plavčíka aj kvôli sezónnosti láka najmä mladých.

Nie je plavčík ako plavčík. Akreditované kurzy sú drahé, absolventi lacnejších kurzov nemusia vedieť plávať
Ilustračná snímka plavčíka na kúpalisku. Foto: STVR

Ročne sa v priemere utopí približne 120 ľudí. Slovenský Červený kríž pri príležitosti Svetového dňa prevencie pre utopením upozorňuje na nedostatočnú kvalifikáciu plavčíkov. Pomôcť by mohol nový študijný odbor. Školiť budúcich vodných záchranárov bude od nového školského roka Súkromná stredná športová škola v Prešove.

Michal robí plavčíka na Trenčianskom kúpalisku druhý rok. „Mal som skúšky z plávania. Na bronzový preukaz sa skladali zo 400 metrov, s tým že 200 m bolo na časový limit,“ priblížil plavčík Michal Bičan.

Práca plavčíka aj kvôli sezónnosti láka najmä mladých. Nie každý si však akreditovaný kurz môže dovoliť.

Kvalifikácii plavčíkov sa v Správach venovali redaktorky Dominika Kusá, Diana Murdzíková a Lea Hubová:

„Keď si chcú urobiť medzinárodný kurz napríklad Slovenským Červeným krížom, ktorý je členom International life saving society, tak takýto kurz stojí okolo 250 eur. Aj to ich odrádza,“ hovorí dlhoročný záchranár Miloslav Murajda.

Na trhu sú aj firmy, ktoré poskytujú kurz vodnej záchrannej služby bez akreditácie a lacnejšie. Záujemca však po absolvovaní kurzu nemusí vedieť napríklad plávať. Zákon neurčuje, aké kritéria musí vodný záchranný kurz spĺňať.

„Keď ide o záchranu života, ten plavec-záchranár musí mať dostatočné plavecké zručnosti, nejakú plaveckú gramotnosť, záchranárske zručnosti zvládnuté. V neposlednom rade musí mať akreditovaný kurz prvej pomoci,“ pripomína vedúci školiaceho strediska SČK Marek Marcinčin.

Sprísnenie kritérií

Vodní záchranári zo Slovenského Červeného kríža už viac ako osem rokov žiadajú o sprísnenie kritérií pre preverovanie plaveckých zručností plavčíkov.

„Sprísnenie podmienok by malo byť výsledkom odbornej diskusie viacerých zainteresovaných strán na základe podnetu odborných spoločností,“ uviedlo v stanovisku ministerstvo zdravotníctva.

Školiace stredisko Slovenského Červeného kríža v spolupráci so Súkromnou športovou školou v Prešove chcú zvýšiť kvalitu plavčíkov aj prostredníctvom nového – zatiaľ pilotného projektu.

„Budeme pripravovať záchranárov, tzn. od prvého až do tretieho ročníka, kde dovŕšia 18 rokov, študentov a športovcov, ktorí vstupné výkonnostné testy zvládnu a, samozrejme, budú sa učiť priamu a nepriamu záchranu,“ uviedol riaditeľ strednej súkromnej športovej školy – ELBA Juraj Skrip.

K plavčíkom by sa po troch rokoch štúdia pridalo približne 20 ľudí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko