Na hlavný obsah

Parížske železničné stanice čelili podpaľačským útokom. Úrady posilnili bezpečnosť

V meste sa začínajú letné olympijské hry.

Parížske železničné stanice čelili podpaľačským útokom. Úrady posilnili bezpečnosť
Vlaková zastávka Stade de France v Paríži. Foto: ČTK/imago sportfotodienst/dts Nachrichtenagentur

Francúzske železnice po nočných podpaľačských útokoch posilnili dohľad nad traťami a od soboty (27. 7.) úplne zabezpečia dopravu pre olympijské tímy. Krátko pred piatkovým (26. 7.) začiatkom olympijských hier v Paríži to uviedol železničný dopravca SNCF, podľa ktorého však aj cez víkend zostane časť spojov mimo prevádzky.

Trate po sabotáži, ktorá ovplyvnila vyše 800-tisíc cestujúcich a viedla k zrušeniu mnohých spojov vrátane medzinárodných, monitorujú desiatky policajných tímov a dronov, dodala prepravná spoločnosť.

Francúzska vysokorýchlostná železnica podľa SNCF v noci čelila koordinovanej podpaľačskej sabotáži s cieľom zásadne narušiť dopravu vo Francúzsku a najmä v Paríži pred začiatkom olympiády.

Zrušili viaceré vnútroštátne spojenia a tiež linky do Londýna, Bruselu alebo Nemecka. Asi o 14.00 h sa už časť vlakov rozbehla, ťažkosti však pretrvajú minimálne do konca víkendu.

SNCF podvečer uviedla, že v sobotu pôjdu na trati medzi Bretónskom a juhozápadom krajiny dve tretiny rýchlostných vlakov TGV. Na severnej trati ich bude v prevádzke 80 percent a na východe Francúzska všetky. Spoje však môžu naberať meškania.

Na vyšetrovaní útoku sa podieľajú všetky francúzske spravodajské služby. Podobne predtým útočila krajná ľavica, povedal AFP zdroj z bezpečnostných zložiek. Páchatelia najnovšej sabotáže však stále zostávajú neznámi.

Rozsiahly koordinovaný útok

SNCF informovala o „rozsiahlom koordinovanom masívnom útoku s cieľom paralyzovať“ vysokorýchlostné vlaky TGV. „Časť vlakov (TGV) sme odklonili na bežné trate, ale mnoho ich budeme musieť zrušiť. Situácia bude trvať najmenej celý víkend, čo bude čas nevyhnutný pre opravy,“ cituje SNCF agentúra AFP.

Spoločnosť zverejnila zábery svojich zamestnancov pri opravách poškodených káblov, ktoré „nahrádzajú a testujú jeden po druhom“. SNCF podľa médií podá trestné oznámenie na neznámeho páchateľa.

Útočníci poškodili infraštruktúru v štyroch starostlivo vybraných uzloch kľúčových pre hlavné trate. V tuneloch najprv prerezali a potom zapálili káblové zväzky, ktoré ovládajú okrem iného vlakovú signalizáciu, uviedlo vedenie SNCF

Jeden útok, ktorý by bol piaty, sa podarilo zastaviť, ešte než sa začal. Údržbári na trati si v noci všimli dodávky a ľudí, ktorí boli v miestach, kam je vstup zakázaný. Ich auto polícia zabavila, posádka však ušla.

Sabotáž ovplyvnila najmenej 800-tisíc cestujúcich, z toho 250-tisíc v regióne Île-de-france, ktorý obklopuje Paríž.

Vyšetrovania veci sa ujal Národný úrad pre boj s organizovaným zločinom (Junalco). Páchateľom za poškodenie majetku významného pre chod štátu, poničenie systémov automatizovaného spracovania údajov a sprisahanie za účelom spáchania týchto trestných činov hrozí až 20 rokov za mrežami a pokuta 150-tisíc eur, oznámila parížska prokurátorka Laure Beccuauová.

Vlaky meškajú alebo ich zrušili

Situácia je najnapätejšia na stanici Montparnasse, odkiaľ vychádzajú rýchlovlaky TGV. Stanica okolo 11.00 h oznámila, že najmenej do 13.00 h z stanice žiadne vlaky neodídu. Všetkým cestujúcim, ktorí prídu o svoje spoje, sľúbila železnica preplatiť cestovné v plnej výške.

Stanica BFM TV informovala o viac ako dvojhodinových meškaniach vlakov a „exode na autobusovej stanici“, kde ľudia hľadajú náhradné riešenie svojich ciest. Spoločnosť Flixbus vo Francúzsku hlási nárast počtu predaných lístkov o 15 percent.

Úplne mimo prevádzky sa ocitla severná trať Paríž-Lille, silno sa narušila aj premávka na východ, juhovýchod a západ od Paríža. Najviac poškodená bola západná trať, kde od rána zrušili asi 50 spojov.

Smerom na sever ešte stále časť vlakov nejazdí, ostatné spoje majú asi hodinové meškanie. Východný smer plne obnovili, meškanie je 90 minút, uviedol za správu TGV Atlantique Franck Debourdieu.

Útoky na francúzsku železnicu ovplyvnili aj vlaky z Paríža do Londýna, ktoré zvyčajne jazdia cez Lille a ďalej tunelom pod Lamanšským prielivom. Pre uzáveru do Lille naberajú vlaky do Británie meškania zhruba hodinu a pol, od piatka do nedele (28. 7.) celkovo zrušia asi 25 percent spojov, uviedol dopravca EuroStar.

Rovnaká trať vozí pasažierov do Bruselu, toto spojenie v tejto chvíli funguje tiež len čiastočne. O meškajúcich a zrušených vlakoch na trase do Nemecka v súvislosti so sabotážou informoval aj nemecký prepravca Deutsche Bahn. Vlaky do Švajčiarska naopak jazdia bez ťažkostí uviedla SBB.

Plánovaná sabotáž

Vlakový výpadok a obnova prevádzky si už vyslúžili aj kreslený vtip od známeho francúzskeho kresliara Plantu. Ten zachytil železničiarov s káblami v rukách na olympijských stupňoch víťazov a pripísal im „prvé zlaté medaily“ hier za záchranu ich slávnostného začiatku.

Útoky odsúdil minister dopravy Patrice Vergriete a pripomenul, že to naruší prázdniny mnohých Francúzov. Poďakoval železničiarom za špeciálne nasadenie a uviedol, že všetko zatiaľ ukazuje na trestný čin.

Francúzsky premiér Gabriel Attal v reakcii na sociálnej sieti napísal, že železničná infraštruktúra sa stala terčom plánovanej a koordinovanej sabotáže. Podľa Attala útoky smerovali na tri hlavné trate do Paríža a ich cieľom bolo „zablokovať vysokorýchlostnú železničnú sieť“.

Attal ubezpečil, že francúzske spravodajské služby a vyšetrovatelia pracujú na tom, aby vypátrali a potrestali páchateľov. Poďakoval hasičom, ktorí zasahovali na zasiahnutých miestach, aj zamestnancom SNCF pracujúcim na obnove železničnej siete.

Starostka Paríža Anne Hidalgová ubezpečila verejnosť, že útok na železnicu neovplyvní otvárací ceremoniál. „Bola to sabotáž, je to neprijateľné,“ povedala podľa AFP Hidalgová po stretnutí so španielskym kráľom Felipem VI.

Reakcie zo zahraničia

Nemecká vláda odsúdila útoky na francúzsku železničnú infraštruktúru s tým, že čaká na výsledok francúzskeho vyšetrovania týchto incidentov, cituje agentúra Reuters tlačové oddelenie vlády.

Kancelár Olaf Scholz sa podľa neho zúčastní na otváracom ceremoniáli, francúzske úrady podľa ich názoru prijali všetky potrebné opatrenia na zabezpečenie bezpečnosti akcie.

Izraelský minister zahraničia Jisrael Kac zodpovednosť za sabotáž pripísal Iránu. Sabotáž bola „naplánovaná a uskutočnená pod vplyvom iránskej osi zla a radikálneho islamu“, napísal na sieti X.

Zopakoval tiež svoje štvrtkové varovanie adresované francúzskemu ministrovi zahraničia Stéphanovi Séjournemu, že izraelskí športovci a turisti by sa mohli počas letných olympijských hier v Paríži stať terčom teroristických útokov. „Slobodný svet musí zastaviť Irán teraz, kým bude príliš neskoro,“ dodal Kac.

Irán je dlhé roky úhlavným nepriateľom Izraela. Vzťahy medzi nimi sa ešte zhoršili, keď Izrael minulý október začal vojenskú operáciu v Pásme Gazy v reakcii na útok palestínskeho teroristického hnutia Hamas na Izrael. Irán je blízkym spojencom Hamasu, podporuje viacero ozbrojených hnutí, ktoré vedú otvorený boj proti Izraelu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet