Na hlavný obsah

Niké liga: V prvom kole sa zrodilo až päť remíz, obhajca Slovan privítal Komárno medzi elitou štyrmi gólmi

Až desať mužstiev má po prvom kole na konte zhodne po jednom bode.

Niké liga: V prvom kole sa zrodilo až päť remíz, obhajca Slovan privítal Komárno medzi elitou štyrmi gólmi
Na snímke sprava Dominik Javorček (Žilina) a Kristián Koštrna (Podbrezová) bojujú o loptu v zápase prvého kola futbalovej Niké ligy. Foto: TASR/Daniel Stehlík

Prvé kolo Niké ligy sezóny 2024/2025 prinieslo až päť remíz. Nerozhodným výsledkom sa neskončil iba duel nováčika s majstrom, v ktorom hráči Slovana Bratislava triumfovali v Zlatých Moravciach nad Komárnom 4:1.

Kolo rozdelené do troch hracích dňoch odštartovala bezgólová remíza v Skalici. V zápase dvoch geograficky najvzdialenejších súperov si domáci futbalisti podelili body s Michalovcami. Debut v drese hostí absolvoval útočník Erik Pačinda, ktorý prišiel do Michaloviec iba tri dni pred začiatkom novej sezóny.

Prvýkrát po takmer desiatich rokoch sa stalo, že nepadol gól ani v zápase Podbrezovej so Žilinou. Tímy odohrali bezgólovú remízu aj 5. novembra 2014, odvtedy padol minimálne jeden gól v ich 28 vzájomných zápasoch. Ligové body si prvýkrát podelili od marca 2017.

Tréner Slovana Vladimír Weiss st. podľa očakávania významne pozmenil základnú jedenástku po nedávnom zápase 2. predkola Ligy majstrov v Celje. Na penaltu Barseghjana síce odpovedal bývalý Slovanista Jakub Sylvestr, no favorit napokon presvedčivo triumfoval a nováčika súťaže privítal v Niké lige víťazstvom 4:1. Do streleckej listiny sa zapísal vo svojom prvom zápase v najvyššej slovenskej súťaži aj reprezentant Róbert Mak, ktorý v 80. minúte zvýšil na priebežných 3:1.

Hráči Ružomberka si podelili body s Banskou Bystricou, keď doma remizovali 1:1. Pre tímy to bol tretí takýto výsledok z uplynulých štyroch vzájomných zápasov.

Nerozhodne sa napokon skončil aj zápas Košíc s Dunajskou Stredou, hoci to dlho vyzeralo na víťazstvo hostí. Tí dvakrát viedli o gól, no domáci útočník Žan Medved v oboch prípadoch vyrovnal. Na konečných 2:2 stanovil z penalty v nadstavenom čase po tom, čo VAR posúdil zákrok na neho ako nedovolený.

Hráči Trnavy dosiahli druhý bezgólový výsledok po sebe. Remízou 0:0 si v domácom zápase podelili body s Trenčínom, v týždni si po rovnakom výsledku odniesli bod zo Sarajeva po zápase Európskej konferenčnej ligy.

Trnavčania nestrelili gól v druhom súťažnom dueli v rade

Futbalisti Spartaka Trnava remizovali v nedeľnom (28. 7.) zápase úvodného kola Niké ligy s AS Trenčín 0:0. Viac ako 4400 divákov sa gólu nedočkalo.

FC Spartak Trnava – AS Trenčín 0:0

Rozhodcovia: Smolák – Hancko, Ferenc, ŽK: Zeljkovič, Mikovič – Bondarenko, Stojsavljevič, 4413 divákov.

Spartak Trnava: Frelih – Holík, Ujlaky (87. Twardzik), S. Kóša, Mikovič – Procházka (72. M. Ďuriš), Zeljkovič, Bainovič – Azango, Paur, Pich (72. Ahl)


AS Trenčín: Sláviček – Hájovský, Bondarenko, Stojsavljevič, Holúbek – Djerlek (46. Skovajsa), Ben Sallam, Gajdoš (80. Donkor) – Uchegbu (68. Praženka), Emeka, Sunday (90.+3 Pavek)

V prvom polčase sa hral opatrný futbal, Trnavčania rovnako ako v treťom predkole Európskej konferenčnej ligy v Sarajeve netrafili bránku. Loptu síce dokázal do siete dostať Trenčan Emeka, gól však neplatil pre ofsajd.

Najväčšiu šancu prvého dejstva mal po centri Mikoviča Bainovič, hlavičkou tesne minul bránu. V druhom polčase červeno-čierni výrazne zvýšili aktivitu, dve dobré príležitosti mal Procházka, tutovku zahodil po Holíkovej akcii Bainovič a Kóša hlavičkoval do miest, kde stál debutujúci brankár Trenčína Slavíček.

„Andeli“ mali územnú prevahu, v závere však mohli udrieť Trenčania. Najväčšiu príležitosť duelu mal Emeka, ktorý sa rútil na Freliha, ten mu však strelu vyrazil nohou.

Ružomberok tesné vedenie neudržal

Futbalisti MFK Ružomberok remizovali v nedeľnom (28. 7.) dueli prvého kola Niké ligy s MFK Dukla Banská Bystrica 1:1. Martin Boďa zariadil pre domácich prvopolčasový náskok, po zmene strán vyrovnal Martin Rymarenko.

Boďa v 18. minúte hlavou zužitkoval šikovný center, ktorý pred bránku poslal Kristóf Domonkos – 1:0. V 39. minúte sa pred domácim brankárom Tomášom Frühwaldom sám ocitol Tomáš Malec, no neuspel. Bystričania napokon vyrovnali v 67. minúte, keď Rymarenko prízemnú strelu spoza šestnástky ľavačkou umiestnil k žrdi.

MFK Ružomberok – MFK Dukla Banská Bystrica 1:1 (1:0)

Góly: 18. Boďa – 67. Rymarenko. Rozhodovali: Valent – Štrbo, Pacák, ŽK: Lavrinčík – Ľupták, Klimpl, 1329 divákov.

Ružomberok: Frühwald – Domonkos (46. Gomola), Gabroel, Malý, Mojžiš, Tučný – Múdry, Lavrinčík – Gerec (56. Chrien), Boďa (56. Kelemen), Chobot (56. Hladík)

Banská Bystrica: Rehák – Klimpl (71. Hanes), Godál (84. Mensah) , Willwéber – Ľupták (61. Bremkus) – Pišoja, Richtárech, Hlinka, Záhumenský – Rymarenko, Male (71. Veselovský)

Košice obrali Dunajskú Stedu o plný počet bodov v nadstavenom čase

Futbalisti FC Košice remizovali s FC DAC 1904 Dunajská Streda 2:2 v nedeľňajšom (28. 7.) zápase prvého kola Niké ligy. Definitívnu podobu výsledku dal penaltou v nadstavenom čase domáci útočník Žan Medved, ktorý strelil oba košické góly.

FC Košice – FC DAC 1904 Dunajská Streda 2:2 (1:1)

Góly: 24. Medved, 90.+5 Medved (11 m) – 11. Almási, 57. Herc. Rozhodovali: Marhefka – Pozor, Roszbeck, ŽK: Bajo, Dimun, Yapi (všetci DAC)

Košice: Šípoš – Fabiš, Gorosito, Krivák, Bokros (70. Magda) – Zsigmund (89. Zsigmund), Kružliak – Gallovič, Takáč (70. Niarchos), Faško – Medved (90.+12 Varga)

Dunajská Streda: Popovic – Yapi, Kačaraba, Brunetti, Mendez (62. Andzouana) – Dimun – Bajo, Bernát (62. Vitalis), Herc (77. Tuboly) – Almási (73. Redzič), Dolček (46. Trusa)

Hostia mali lepší štart do zápasu, už v 11. minúte Ladislav Almási vyhral hlavičkový súboj v šestnástke a zakončil center Milana Dimuna. Po 24. minútach vyrovnal Medved, keď zakončil prienik Dávida Galloviča – 1:1.

V 57. minúte sa po nedorozumení Kružliaka so Zsigmundom dostal k lopte Christián Herc a po krátkom úniku upravil na 1:2. Domáci napokon dokázali vyrovnať, keď v nadstavenom čase z penalty skóroval Medved. Predchádzal jej súboj Dimuna práve s Medvedom, ten VAR posúdil ako nedovolený.

Slovan proti Komárnu bez hlavných opôr

Úradujúci šampión ŠK Slovan Bratislava vstúpil do novej sezóny futbalovej Niké ligy víťazstvom 4:1 nad nováčikom KFC Komárno. Sobotný (27. 7.) duel prvého kola sa hral v Zlatých Moravciach, kde našlo Komárno vzhľadom na rekonštrukciu svojho štadióna prechodný domov. Slovan sa tak naladil na utorkový odvetný duel 2. predkola Ligy majstrov proti NK Celje, s ktorým na jeho pôde remizoval 1:1.

KFC Komárno – ŠK Slovan Bratislava 1:4 (1:2)

Góly: 19. Sylvestr – 5. Barseghjan (z 11 m), 42. Marcelli, 80. Mak, 90.+2 Strelec. Rozhodovali: Gemzický – Poláček, Jekkel, ŽK: Diviš, Ganbold – Vojtko, 1915 divákov.

Komárno: Trefil – Diviš, Pillár, Špiriak, Šmehyl (79. Nagy) – Šimko, Ožvolda (65. Németh) – Ganbold, Špyrka (87. Tóth), Sliacky (65. Bayemi) – Sylvestr (87. Voleský)

Slovan: Trnovský – Medveděv, Pauschek (70. Kašia), Voet, Vojtko – Tolič, Szöke, Mustafič (64. Savvidis) – Barseghjan (64. Mak), Isaac (70. Strelec), Marcelli (82. Weiss)


Slovan nastúpil v kompletne obmenenej základnej zostave oproti stredajšiemu pohárovému zápasu, kapitánsku pásku si navliekol Pauschek. Skóre otvoril už v 5. minúte Barseghjan z jedenástky, ktorú rozhodca nariadil za ruku Diviša.

Komárno vyrovnalo v 19. minúte, zblízka sa presadil bývalý hráč Slovana Sylvestr. Ešte do prestávky si však „belasí“ vzali vedenie späť. Toličov pokus vyhlavičkoval z bránkovej čiary Šmehyl, no iba k Marcellimu, ktorý zakončil prudko k vzdialenejšej pravej žrdi.

V druhom polčase ubudlo vzruchu pred bránami. Slovan si kontroloval náskok a v závere spečatil triumf gólmi striedajúcej dvojice Mak – Strelec.

Body sa delili aj v Podbrezovej

Futbalisti FK Podbrezová remizovali v prvom kole nového ročníka Niké ligy s MŠK Žilina 0:0. Bližšie k presnému zásahu boli hráči spod Dubňa, ktorí nevyužili tri vyložené šance. Body si tak na úvod sezóny oba tímy delili.

FK Železiarne Podbrezová– MŠK Žilina 0:0 (0:0)

Rozhodovali: Dohál – Bednár, Vitko, ŽK: Mrva, Koštrna, Chyla – D. Ďuriš. 1467 divákov.

Podbrezová: A. Danko – Koštrna, Oravec, Mrva – Š. Faško (71. Chyla), Talakov (55. Sanusi), Paraj, Grešák – Juritka (86. Saliman), Smékal (71. Depetris), Yirajang (55. Galčík)

Žilina: Belko – Minárik, Stojčevski, Ndjeungoue – Kopásek (67. Ďatko), Gidi, Sauer (80. Káčer), D. Javorček – Kaprálik, Bile (67. Kóša), D. Ďuriš (80. Alijagič)

Od úvodu sa hral opatrný futbal, väčšou aktivitou sa prezentovali hostia. Najprv Kopásek natiahol Danka v bránke dobrou koncovkou v šestnástke a neskôr Javorček z hranice veľkého vápna ľavačkou poslal loptu do žrde.

Domáci boli málo ofenzívni, obraz hry sa dlhšie nemenil ani po polčase a po prihrávke Kaprálika cez vybehnutého Danka mohol znovu Javorček skórovať, no v sklze minul prázdnu bránku. Podbrezovčania až po prestriedaní v závere duelu miestami pritlačili súpera, no recept na Belka nenašli Grešák a Chyla.

Skalica si zo Zemplína body neodniesla

V sobotnom (27. 7.) zápase prvého kola nového ročníka Niké ligy si futbalisti MFK Skalica a MFK Zemplín Michalovce podelili body po remíze 0:0.

MFK Skalica – MFK Zemplín Michalovce 0:0

Rozhodovali: Očenáš – Vorel, Kuba, ŽK: Černek, Mášik – Volanakis, Marcin, Pačinda, 665 divákov.

Skalica: Junas – Krčík, Hrádecký, Ranko, Černek – Nagy, Kopas (74. Mášik) – Morong (59. Yao), Alves (64. Vlasko), Matejov (59. Gaži) – Fábry (74. Jibril)

Michalovce: Lukáč – Šimko, Taraduda, Volanakis, Žofčák – Bednár (45.+1 Šimamura), Zubairu – Petrík, Acosta (90.+1 Ramos), Adekunle (67. Marcin) – van Kessel (67. Pačinda)


V prvom polčase mali viac z hry domáci Záhoráci. Najväčšiu šancu mal Morong, ktorý pri nej nechal vyniknúť brankára Lukáča. Po zmene strán boli zasa aktívnejší Michalovčania. V 70. minúte boli blízko ku gólu, hlavičke Petríka však chýbali centimetre. Skalica potvrdila, že sa im s Michalovcami darí. S týmto súperom neprehrala už ôsmy vzájomný zápas po sebe.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport