Na hlavný obsah

Nominácia Harrisovej do súboja o Biely dom nemusí byť istá. Zaváži podpora vplyvných rodín

Stále nie je isté, koho podporia Barack Obama či Bill Clinton.

Nominácia Harrisovej do súboja o Biely dom nemusí byť istá. Zaváži podpora vplyvných rodín
Na snímke zľava Barack Obama objíma Joea Bidena a Bill Clinton. Foto: TASR/AP

Amerických demokratov čaká voľba nového kandidáta na prezidenta Spojených štátov. Skloňuje sa meno viceprezidentky Kamaly Harrisovej, no o jej nominácii rozhodnú až lídri Demokratickej strany a zaváži aj podpora vplyvných rodín ako sú Obamovci či Clintonovci. Možné scenáre v relácii Aktuálne :24 priblížil spravodajca STVR Martin Rajec.

„Barack Obama sa zatiaľ nevyjadril, koho podporuje, to je jeden z najvplyvnejších demokratov, aj keď je to už bývalý prezident,“ ozrejmil Rajec.

„A potom bude dôležité, koho podporí Bill Clinton a Hillary Clintonová. Tí sa takisto nevyjadrili, či podporia Harrisovú. Ja predpokladám, že áno, ale momentálne sú obdive vplyvné rodiny ticho. Vyjednávania určite prebiehajú za zatvorenými dverami,“ dodal. Clintonovci nakoniec Kamalu Harrisovú podporili, doposiaľ sa čaká už len na vyjadrenie Baracka Obamu.

Rajec vidí dva možné scenáre. Ten pozitívnejší pre demokratov je, že budú mať virtuálnu voľbu a nominant by bol známy už pred konaním straníckeho zjazdu, ktorý sa koná 19. augusta v Chicagu. Tým by sa vyhli sporom.

„Druhý scenár je, že virtuálne hlasovanie nedospeje k ničomu a bude sa rozhodovať až na tzv. otvorenom straníckom zjazde,“ povedal Rajec a dodal, že tento postup by mohol byť sprevádzaný chaosom.

Pozrite si celý rozhovor s Martinom Rajcom pre Aktuálne :24, v ktorom zosumarizoval situáciu po odchode Joea Bidena z kandidatúry o post prezidenta USA:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet