Na hlavný obsah

Nová metóda liečby onkologických pacientov: Pomáhajú im ich vlastnými upravenými bielymi krvinkami

Doteraz liečbu podstúpilo vyše 20 pacientov.

Nová metóda liečby onkologických pacientov: Pomáhajú im ich vlastnými upravenými bielymi krvinkami
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Národný onkologický ústav lieči pacientov ich vlastnými geneticky upravenými bielymi krvinkami. Nová metóda pomáha trom z desiatich ľudí, pre ktorých väčšinou už neexistuje iná alternatíva. Doteraz liečbu podstúpilo vyše 20 pacientov.

Tatiana Chaclarian sa z rakoviny liečila štyri roky. Aj keď podstúpila množstvo terapií, vždy sa jej ochorenie opätovne objavilo. „Bol COVID, tak si ma pingpongovali z oddelenia na oddelenie. Liečila som sa dvakrát na COVID oddelení, potom som sa dostala do Vyšných Hágov. Tam mi zistili že mám hrčku na krku,“ priblížila pacientka.

Liečbe onkologických pacientov geneticky modifikovanými bielymi krvinkami sa v reportáži v relácii Správy RTVS venovala redaktorka Natália Dvoranová:

Život jej zachránila CAR-T bunková terapia. Túto liečbu zatiaľ na Slovensku ponúka iba 1 pracovisko. Pacientov liečia ich vlastné, geneticky upravené biele krvinky. „Už to bol rok. Cítim sa fajn, začala som pracovať, odchodím 20-tisíc krokov denne, aby som bola v kondičke,“ uviedla Chaclarian.

„Malígne lymfómy a z nich podtyp veľkobunkový lymfóm, ktorý sa buď skoro vrátil alebo je odolný proti štandardnej liečbe. Aj lymfóm z plášťových buniek a akútne lymfoblastové leukémie sa u nás môžu liečiť touto liečbou,“ vysvetlil prednosta kliniky Onkohematológie LFUK a NOÚ Ľuboš Drgoň.

„Pacientov sme začali liečiť v roku 2023, kedy sme odliečili osem pacientov. V tomto roku sa nám podarilo odliečiť približne 15 pacientov. Ďalší pacienti už podstupujú zber,“ pokračoval riaditeľ Národného onkologického inštitútu Tomáš Alscher.

Ako prebieha liečba

Biele krvinky pacientovi odoberú a pošlú do zahraničia. Tam ich geneticky upravia tak, aby vedeli zabíjať nádorové bunky. Po návrate na Slovensko ich lekári podajú pacientovi.

„Je to na transplantačnej jednotke kliniky onkohematológie. Po 14 dňoch, ak je v poriadku a spôsobilý na prepustenie, tak ho prepustíme. Ďalších 14 dní musí byť do vzdialenosti jednu hodinu autom od nášho centra,“ povedal primár Oddelenia onkohematológie Andrej Vranovský.

Pre vedľajšie účinky liečby môžu touto metódou pacientov liečiť len vyškolení špecialisti. „Cytokynová búrka, kde sa uvoľňujú rôzne cytokýny, ktoré okrem toho, že zabíjajú nádorovú bunku, môžu poškodzovať aj iné orgány. Pacient môže byť zmätený, dokonca môže mať poruchy vedomia a podobne,“ priblížil Drgoň.

„Ten proces u nás trval skoro 3 roky, to znamená, že predpokladám, že v blízkej budúcnosti budeme ešte dlho jediní,“ dodal Alscher. CAR-T bunkové pracoviská majú časom vzniknúť aj v Martine, v Banskej Bystrici a v Košiciach.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko