Na hlavný obsah

Nový britský premiér predstavil vládny kabinet. Ministerstvo financií bude prvýkrát v histórii viesť žena

Od roku 1221 tento post nikdy nezastávala žena.

Nový britský premiér predstavil vládny kabinet. Ministerstvo financií bude prvýkrát v histórii viesť žena
Nový britský premiér Keir Starmer. Foto: TASR/AP

Nový britský premiér Keir Starmer v piatok (5. 7.) začal so vymenovaním kabinetu. Dlhoročná členka Labouristickej strany a bývalá niekoľkonásobná tieňová ministerka Rachel Reevesová sa stala ministerkou financií. Je tak prvou ženou, ktorá tento post zastáva od momentu jeho vzniku, teda roku 1221, uvádza stanica Sky News.

Vicepremiérkou a ministerkou pre sociálne záležitosti sa stala Angela Raynerová.

Novým ministrom zahraničia Británie je podľa agentúry Reuters 51-ročný David Lammy. Tú istú úlohu zastával ako tieňový minister v opozícii a ktorý má viac ako 20 rokov skúseností z vysokej politiky.

Začínal ako člen Londýnskeho zhromaždenia v roku 2000 a o niekoľko mesiacov neskôr sa dostal do Dolnej snemovne. Tam mal funkcie okrem iného vo výbore zaoberajúcom sa legislatívou EÚ alebo vo výbore spravujúcom umelecké zbierky Parlamentu. Vo vláde Tonyho Blaira pracoval tiež na ministerstve kultúry.

Minister obrany a šéfka rezortu vnútra

Ministrom obrany v čase, keď má britská armáda po 14 rokoch vlády konzervatívcov o desiatky percent menej členov a vedenie čaká na jej modernizáciu, sa stal 64-ročný John Healey, bývalý tieňový minister obrany alebo zdravotníctva.

Healey tento rok na jar povedal denníku The Guardian, že „ak pôjdu labouristi do vlády, musia mať na pamäti, aby zostali politickí“. Spôsob fungovania vlády podľa neho môže „otupiť“ vôľu pre zmenu.

„Až príliš často ľudia (na úrade vlády) jednoducho prečítajú agendu svojho oddelenia, radšej ako aby rozmýšľali ako vládni ministri s citom pre vec, ktoré sa snažíme dosiahnuť,“ povedal na jar Healey.

Vnútro podľa Reuters dostala na starosti 55-ročná Yvette Cooperová, členka labouristov od roku 1997, ktorá má rovnako ako Lammy a Healey desiatky rokov skúseností z vysokej politiky.

V roku 2015 sa uchádzala tiež o post predsedníčky Labouristickej strany. So 17 percentami však skončila tretia v hlasovaní, ktoré vtedy ovládol Jeremy Corbyn s takmer 60 percentami.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet