Na hlavný obsah

Nový britský premiér telefonoval s prezidentom Palestíny. Postavil sa za uznanie palestínskeho štátu

Starmer telefonoval aj s Netanjahuom.

Nový britský premiér telefonoval s prezidentom Palestíny. Postavil sa za uznanie palestínskeho štátu
Nový britský premiér Keir Starmer Foto: TASR/AP

Uznanie palestínskeho štátu v rámci mierového procesu na Blízkom východe je „nepopierateľným právom“ Palestínčanov. Povedal to v nedeľu (7. 7.) nový britský premiér Keir Starmer počas telefonátu s palestínskym prezidentom Mahmúdom Abbásom. Informuje o tom agentúra DPA.

Starmer hovoril s Abbásom o „prebiehajúcom utrpení a zdrvujúcej strate života“ v Pásme Gazy. „Premiér informoval prezidenta Abbása o jeho okamžitých prioritách vrátane zaistenia prímeria a návratu rukojemníkov a zvýšenia a zrýchlenia humanitárnej pomoci a finančnej podpory pre Palestínsku samosprávu,“ uviedla Downing Street.

Britský premiér zároveň podľa svojej kancelárie Abbásovi povedal, že sa nezmenil jeho postoj týkajúci sa uznania palestínskeho štátu v rámci mierového procesu, pričom ide o nepopierateľné právo Palestínčanov.

Telefonát s Netanjahuom

Starmer v nedeľu telefonoval aj so svojim izraelským náprotivkom Benjaminom Netanjahuom. Znovu pritom zopakoval, že mu je ľúto stratených životov po útoku palestínskeho militantného hnutia Hamas na Izrael vlani v októbri a poukázal na jasnú a nevyhnutnú potrebu prímeria a návrat rukojemníkov, ktorých uniesli pri útoku palestínski militanti.

„Dodal, že je tiež dôležité zaistiť dlhodobé podmienky pre riešenie v podobe dvoch štátov vrátane toho, aby mala Palestínska samospráva dostatok finančných prostriedkov, aby efektívne fungovala,“ uviedla Downing Street.

Starmer zároveň počas rozhovoru s Netanjahuom vyjadril obavy nad situáciou na izraelsko-libanonských hraniciach a uviedol, že je nevyhnutné, aby boli obe strany opatrné.

Na severných hraniciach Izraela s Libanonom totiž prichádza od vypuknutia vojny v Pásme Gazy takmer ku každodenným prestrelkám medzi izraelskou armádou a libanonským militantným hnutím Hizballáh. Šiitské hnutie pritom aj v nedeľu vypálilo na sever Izraela približne 20 rakiet, pričom útok si vyžiadal jedného raneného, píše agentúra AFP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet