Na hlavný obsah

Nový typ kardiostimulátora má dvojnásobne dlhšiu životnosť. Na Slovensku ho má zatiaľ iba pán Anton

Operáciu ako aj kardiostimulátor plne hradia zdravotné poisťovne.

Nový typ kardiostimulátora má dvojnásobne dlhšiu životnosť. Na Slovensku ho má zatiaľ iba pán Anton
Bezdrôtový kardiostimulátor má u nás zatiaľ iba jeden pacient. Je ním 82-ročný Anton König. Foto: STVR

Východoslovenský ústav srdcových a cievnych ochorení ako prvý implantoval bezdrôtový kardiostimulátor, ktorého životnosť je 20 rokov. Na slovenskom trhu je dostupný len krátko. Zatiaľ ho má iba jeden pacient.

Takýto kardiostimulátor má 82-ročný Anton König. Operáciu podstúpil pred troma týždňami. Po zákroku berie výrazne menej liekov ako predtým.

„Môžem povedať, že je to nadštandard, to bola bomba. Štvrtého ma operovali, piateho vybrali stehy a poslali domov. Občas sa ešte trocha zadýcham, lebo si na to musím ešte zvyknúť, že tam mám nejaký cudzí element. No dúfam, že všetko dobre dopadne. Pri odchode zo sály mi hovoril pán profesor, že najbližších 15 rokov mám pokoj,“ opisuje svoju skúsenosť pán Anton.

Bezdrôtovému kardiostimulátoru sa v Správach venovala redaktorka Katarína Zakuťanská:

Cez žilu v stehne priamo do srdca

Nový bezelektródový kardiostimulátor je menší ako mikrotužková batéria. Zavádza sa cez stehennú žilu priamo do srdca.

„Mnohí pacienti nemajú vhodný cievny prístup, prípadne u nich existuje vysoké riziko infekcie, cez ktorý sa môže infikovať klasicky kardiostimulátor a celý kardiostimulačný systém. V tomto prípade tým, že odpadajú veľmi zraniteľné súčasti kardiostimulačného obvodu, tak je to pre pacienta bezpečnejšie,“ vysvetľuje ordinár pre intervenčnú kardiológiu VÚSCH Branislav Stančák.

V porovnaní s doteraz dostupnými kardiostimulátormi rovnakého druhu je jeho životnosť dvojnásobne dlhšia. Navyše sa aj jednoduchšie implantuje. „V tejto fáze máme k dispozícií v Európe len jednodutinové stimulátory. To znamená, že sú vhodné u tých pacientov, ktorí vyžadujú len stimuláciu komôr, ale nie stimuláciu predsiení,“ dodáva Stančák.

Operáciu ako aj kardiostimulátor plne hradia zdravotné poisťovne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko