Na hlavný obsah

K nahým rekreantom pri Banskej Štiavnici začali volať policajtov, ide pritom o dlhoročné nudistické miesto

Polícia im udeľuje pokuty za verejné pohoršenie.

K nahým rekreantom pri Banskej Štiavnici začali volať policajtov, ide pritom o dlhoročné nudistické miesto
Tajch Veľká vodárenská v Banskej Štiavnici. Foto: STVR

Už roky sa nudisti stretávajú na tajchu Veľká Vodárenská pri Banskej Štiavnici. V poslednom čase to však niektorým ľuďom prekáža a kontaktujú mestskú políciu. Za verejné pohoršenie im preto dáva pokuty. Niektorí to schvaľujú, iní nahých rekreantov obhajujú.

Obyvateľ Banskej Štiavnice Paľo Smutný sa chodí na vodárenský tajch kúpať a slniť už viac ako 10 rokov. Vždy zásadne bez plaviek a nie je sám. „Sme také partie, ktoré sa vieme aj porozprávať, poznáme sa tu. Nejde o žiadnu úchylku. Je to veľmi zdravé, nechytáte žiadne mykózy, žiadne zápaly ladvín, a nestratíte ani plavky,“ uviedol.

„Nudisti sem chodia už dlhé roky nudisti. Myslím si, že nikoho neobťažujú, nikomu nevadia. Nevidím dôvod, aby na nich volali policajtov,“ povedal jeden z obyvateľov Banskej Štiavnice.

Nudistom na tajchu pri Banskej Štiavnici sa v reportáži v Správach venovala redaktorka Miriam Dobrotová:

Veľký vodárenský tajch je ukrytý v lese nad Banskou Štiavnicou. Nudisti tu mali doteraz dosť súkromia. V posledných rokoch však aj sem prichádza stále viac turistov. Niektorým rodinám s deťmi začali nahé telá prekážať a volali mestskú políciu.

Nebolo to na základe našej iniciatívy. Mali sme podnet od návštevníkov tohto jazera. Sťažovali sa, že sa tu opaľujú a kúpu nahí ľudia, tak aby sme zakročili, aby sme urobili poriadok,“ povedal náčelník banskoštiavnickej mestskej polície Peter Šemoda.

Niektorí dostali pokutu

Niektorí nudisti dostali pokutu. Podľa mestskej polície najnižšiu, teda 10 eur. „Nebudeme im platiť žiadne pokuty. Nech si to dobre rozmyslia, lebo to textiláctvo, tak voláme tých, čo sú v plavkách, je nezdravé. To sa bude podporovať,“ pokračoval Paľo Smutný.

„Striktná právna úprava nudizmu na Slovensku nie je. Avšak je možné považovať obnažovanie na verejnosti za priestupok proti verejnému poriadku, pokiaľ takéto obnažovanie je spôsobilé vyvolať pohoršenie,“ upozornil advokát Peter Reisz.

Mestská polícia nerobí pravidelné kontroly na Vodárenskom tajchu. Reaguje len na podnety od ľudí. Počas nahrávania našej reportáže sme nestretli na tajchu nikoho, komu by nudisti prekážali. A to aj napriek tomu, že ta boli rodiny s deťmi.

Nudisti sa pokuty nemusia obávať len na označených plážach. Banská Štiavnica nudapláž nemá a ani ju neplánuje vytvoriť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny