Na hlavný obsah

O kreslo v britskej snemovni prišli viacerí ministri aj expremiérka Liz Trussová

Jej strata je ďalšou ranou pre konzervatívcov.

O kreslo v britskej snemovni prišli viacerí ministri aj expremiérka Liz Trussová
Bývalá britská premiérka Liz Trussová. Foto: SITA/Jacob King/PA via AP

Politici britskej vládnucej Konzervatívnej strany utrpeli vo štvrtkových (4. 7.) voľbách sériu katastrofálnych porážok. Informovala o tom v piatok (5. 7.) agentúra Reuters, podľa ktorej o kreslá prišlo viacero vysokopostavených poslancov strany toryovcov vrátane niekoľkých ministrov.

Dokonca aj bývalá premiérka Liz Trussová, ktorá predminulý rok vládla krajine len 49 dní, neobhájila svoj poslanecký mandát. Vyplýva to z výsledkov volieb. Získal ho labourista Terry Jermy, informovala BBC.

Podľa agentúry Reuters prišli o svoje kreslá minister obrany Grant Shapps, ministerka školstva Gillian Keeganová, ministerka kultúry Lucy Frazerová, ministerka pre vedu, inovácie a technológie Michelle Donelanová a minister spravodlivosti Alex Chalk.

O kreslo prišla aj Penny Mordauntová. Bola bývalá kandidátka na líderku Konzervatívnej strany a členka kabinetu zodpovedná za koordináciu vládnej agendy v Dolnej snemovni.

Medzi ďalších porazených patrí Peter Bottomley. Bol najdlhšie slúžiacim zákonodarcom v parlamente. Prvýkrát ho Briti zvolili v roku 1975, poznamenala agentúra Reuters.

Ďalšia rana pre konzervatívcov

Strata Trussovej kresla v britskej Dolnej snemovni je ďalšou ranou pre konzervatívcov odchádzajúceho premiéra Rishiho Sunaka, informovala v piatok ráno agentúra AP.

Trussová viedla krajinu v roku 2022 a odstúpila po tom, ako jej plány na zníženie daní vyvolali prepad libry a cien štátnych dlhopisov. Teraz jej svoj hlas odovzdalo 11 217 voličov v jej volebnom obvode, zatiaľ čo 11 847 ľudí dalo svoj hlas jej labouristickému súperovi.

Ten ju teda porazil o niekoľko stoviek hlasov. V roku 2019 Trussová zvíťazila výraznou väčšinou 26 195 hlasov, poznamenala BBC.

Tá tiež poznamenala, že toryovci od roku 2010 prehrali vo všetkých volebných obvodoch svojich bývalých premiérov, s výnimkou súčasného Rishiho Sunaka. Stratili kreslá, kde v minulosti Briti zvolili Davida Camerona, Theresu Mayovú, Borisa Johnsona a spomínanú Trussovú. Týchto kandidátov porazili liberálni demokrati alebo labouristi.

Voľby drvivou väčšinou vyhrali opoziční labouristi, ktorí po 14 rokoch nahradia konzervatívcov vo vláde. Tí žnú frustráciu Britov zo stavu krajiny a utrpeli najhoršiu porážku v histórii strany, zatiaľ čo labouristi obsadia viac ako 400 zo 650 kresiel v Dolnej komore parlamentu. Sčítavanie hlasov stále prebieha a malo by sa ukončiť v dopoludňajších hodinách.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet