Na hlavný obsah

Novela Trestného zákona ide do druhého čítania, schválili to koaliční poslanci

Novela zohľadňuje pripomienky Európskej komisie.

Novela Trestného zákona ide do druhého čítania, schválili to koaliční poslanci
Sprava predseda Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť Tibor Gašpar (Smer-SD) a podpredseda NR SR Andrej Danko (SNS). Foto: SITA/Milan Illík

Poslanci Národnej rady (NR) SR posunuli do druhého čítania návrh zmien v Trestnom zákone, ktorý zohľadňuje pripomienky Európskej komisie (EK). Následne podpredseda NR SR Peter Žiga (Hlas-SD), poverený jej vedením, prerušil rokovanie mimoriadnej schôdze do utorka 16. júla do 9.00 h.

Poslanci o novele rokujú v skrátenom legislatívnom konaní. Rozhodli o tom v pondelkovom (15. 7.) hlasovaní, za bolo 78 poslancov.

Novela okrem iného počíta s úpravou trestných sadzieb pri niektorých trestných činoch. V prípade trestných činov poškodzujúcich finančné záujmy EÚ sa navrhuje obligatórny trest odňatia slobody uplatňovať v prípade, ak horná hranica trestnej sadzby trestu odňatia slobody ustanovená v osobitnej časti Trestného zákona bude prevyšovať šesť rokov.

Novele Trestného zákona sa v reportáži v Správach venovali redaktorka Veronika Čokinová a redaktor Timotej Pisch:

Navrhuje sa tiež zavedenie pojmového vymedzenia finančných záujmov EÚ. V rámci trestných činov marenie výkonu správy daní, nepriama korupcia a prijatie a poskytnutie nenáležitej výhody sa navrhuje zosúladiť sadzby trestu odňatia slobody s požiadavkami plynúcimi z príslušnej smernice Európskeho parlamentu a Rady EÚ.

Do Trestného zákona sa zavádza aj úprava posudzovania vplyvov veľkej novely Trestného zákona, ktorou dochádza k skráteniu premlčacích dôb v prípadoch, ak pred zmenou zákona došlo k prerušeniu plynutia premlčacej doby pri trestných činoch, ktoré poškodzujú finančné záujmy EÚ.

Susko: Obsah novely sa nezmení

Plánovaný pozmeňovací návrh k navrhovanej novele Trestného zákona nezmení jej obsah. Na pondelkovej tlačovej konferencii v parlamente to uviedol minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD). Poslanci rokujú o novele Trestného zákona v skrátenom legislatívnom konaní.

„Je pripravený legislatívno-technický pozmeňovací návrh, ktorý upravuje formulačne to, čo sme navrhli, ale nemení vôbec obsah celej tejto novelizácie, čiže nedôjde k žiadnej zmene nejakým spôsobom obsahu tej novely. Legislatívno-technicky sa upraví to znenie,“ povedal Susko.

Minister tvrdí, že premlčacie doby sa nemenia a sú také isté pre všetkých, tak ako aj trestné sadzby. Sudca podľa neho rozhodne, akú sankciu pri konkrétnom trestnom čine uloží páchateľovi na základe zhodnotenia všetkých okolností prípadu.

Nebude sa inak nahliadať na páchateľa z hľadiska slovenských finančných záujmov alebo z hľadiska finančných záujmov Európskej únie.

Európskej komisii sa podľa Suska snažia vysvetliť, že Trestný zákon je v prípade výšky trestných sankcií v súlade so všetkými európskymi pravidlami aj s okolitými krajinami. Zmyslom novely Trestného zákona je podľa neho upokojenie situácie, aby sa Slovensko nedostalo do rizika finančných postihov.

Fico viní z potreby novely opozíciu

Novela Trestného zákona je výlučne o posilnení ochrany finančných záujmov EÚ. Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) to zdôraznil vo videu na sociálnej sieti.

Za potrebu novelizácie trestnej legislatívy viní opozíciu, ktorá podľa neho urobila „kus špinavej roboty na Európskej komisii, žalovala na Slovensko a chcela ho finančne poškodiť“.

Fico tvrdí, že opozícia nechce, aby Slovensko dostalo európske peniaze, pretože verí, že to poškodí vládu v očiach verejnosti. „Preto, aby sme zachránili peniaze pre Slovensko, navrhujeme posilniť ochranu finančných záujmov Európskej únie v Trestnom zákone,“ povedal s tým, že navrhované zmeny odzrkadľujú výsledok rokovaní s Európskou komisiou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko