Na hlavný obsah

O škôlky v Číne klesá záujem, menia sa na centrá pre seniorov. V krajine prevláda chronicky nízka pôrodnosť

Seniori tvoria už viac ako 20 percent populácie v krajine.

O škôlky v Číne klesá záujem, menia sa na centrá pre seniorov. V krajine prevláda chronicky nízka pôrodnosť
Na snímke seniorky počas voľnočasových aktivít v centre. Foto: ČTK/Profimedia

Stovky miliónov Číňanov v najbližších desaťročiach prekročia hranicu tretieho veku. V krajine s chronicky nízkou pôrodnosťou tak zatvárajú tisícky materských škôlok, pretože o ich služby nie je záujem. Iné sa prispôsobujú novej situácii a premieňajú sa na voľnočasové zariadenia pre seniorov, informuje agentúra AFP.

Ľudia v pokročilom veku sa kývajú v rytme starých melódií v bývalej materskej škôlke v severnej Číne, ktorá bola prestavaná na voľnočasové centrum pre dôchodcov. V tomto zariadení v provincii Šan-si detský smiech nahradila múdrosť nových klientov v zrelom veku.

„Problém sa stal obzvlášť zrejmým s neustálym poklesom počtu zapísaných detí. Keď sa moja škôlka vyprázdnila, rozmýšľala som, ako ju čo najlepšie využiť,“ povedala agentúre AFP 56-ročná riaditeľka zariadenia Li Siou-Ling.

Škôlku v regionálnej metropole Taiwan-Jüan založila v roku 2005 a chodilo do nej až 280 detí, vlani ju však zatvorila. Potom zariadenie prešlo premenou a v decembri sa znovu otvorilo, tentoraz ako voľnočasové centrum pre dôchodcov.

Dochádza doň asi stovka seniorov, ktorí sa venujú hudbe, tancu a ďalším aktivitám. „Prichádzajú, aby si splnili niektoré svoje sny z mladosti,“ hovorí pani Li.

Množstvo aktivít

Lektorka modelingu ide na čele sprievodu žien s dokonalými účesmi, v tradičných šatách a s ružovými papierovými dáždnikmi. V inej triede sedia žiaci v polkruhu a za sprievodu socialistických piesní hrajú na africké bubny.

Tridsaťšesťročná Che Jing si v centre našla nových priateľov a hovorí, že jej miestne aktivity pomohli prekonať nedostatok sebavedomia po odchode do dôchodku. „Mala som dojem, že môj kultúrny život je veľmi ochudobnený, že nemá veľký zmysel ďalej žiť. Ľudia tu ale len nečakajú, kým zostarnú,“ hovorí Che.

Podľa vládnych údajov bolo v minulom roku v Číne zatvorených takmer 15-tisíc materských škôl. Počet zapísaných žiakov klesol v porovnaní s rokom 2022 o 5,3 milióna. V priemyselnej provincii Šan-si, kde počet obyvateľov klesá, vlani zomrelo o 78-tisíc ľudí viac ako sa ich tam narodilo.

Z kultúrneho centra ešte úplne nezmizli všetky známky jeho predchádzajúceho účelu. V niektorých miestnostiach stoja malé postele a pozdĺž pestrofarebných stien sú vyrovnané maličké lavice. Zostal tu nielen nábytok, ale tiež učitelia, medzi nimi aj Jen Si, predtým učiteľka, dnes lektorka.

„Malé deti veria všetkému, čo sa im povie, ale starší ľudia vedia, čo chcú. Musím viac premýšľať o tom, ako s nimi komunikovať,“ hovorí učiteľka Jen.

Podľa miestnych médií niekoľko ďalších škôl po celej Číne prešlo z predškolského vzdelávania na vzdelávanie starších ľudí. Päťdesiatšesťročná návštevníčka centra Sun Lin-č‘ je presvedčená, že vysoké školy pre starších ľudí sú potrebné. „Mám dojem, že som zase mladá,“ hovorí.

Seniori a ekonomika krajiny

V minulom roku sa v Číne výrazne zvýšil počet seniorov, podľa oficiálnych štatistík pribudlo takmer 17 miliónov ľudí vo veku 60 rokov a viac. Podľa výskumnej skupiny Economist Intelligence Unit tvorí táto veková skupina v Číne už viac ako 20 percent populácie. Do roku 2035 sa jej podiel zvýši takmer na tretinu.

Peking plánuje do roku 2025 vytvoriť národný systém starostlivosti o seniorov. V krajine však chýbajú domovy dôchodcov a medzi jednotlivými regiónmi sú veľké rozdiely. Na júl je naplánované aj veľké ekonomické stretnutie, ktoré sa bude zaoberať práve seniormi.

Vláda odhaduje, že výrobky a služby pre seniorov – od špecializovanej turistiky až po modernú lekársku starostlivosť – by mohli mať do roku 2035 hodnotu 30-tisíc miliárd jüanov. Vláde sa však nedarí oživiť klesajúcu pôrodnosť, ktorá je jedným z hlavných faktorov nevyrovnanej demografickej situácie v Číne.

Riaditeľka škôlky Li Siou-ling nostalgicky spomína na časy, keď sa jej škola hemžila neposlušnými deťmi. „Mala som to tu naozaj rada,“ hovorí s tým, že aj kvôli týmto spomienkam zatiaľ nevyhodila detský nábytok.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet