Na hlavný obsah

O Slovensko má záujem ďalšia automobilka, zamestnávatelia však vidia viacero problémov

Spolu s tromi krajinami je Slovensko medzi favoritmi.

O Slovensko má záujem ďalšia automobilka, zamestnávatelia však vidia viacero problémov
Ilustračná snímka. Foto: STVR

Záujem postaviť na Slovensku fabriku na výrobu elektromobilov má čínsky koncern SAIC. Informovali o tom Hospodárske noviny. Podľa denníka chce firma v Európe vyrábať už od roku 2027. Slovensko je spolu s Maďarskom, Českom a Španielskom v užšom okruhu favoritov.

Značka MG bola pôvodne britskou automobilkou. V súčasnosti ju ovláda čínsky výrobca so sídlom v Šanghaji. Koncern SAIC má záujem rozšíriť výrobu elektromobilov do Európy.

O Slovensko má záujem ďalšia automobilka. Detaily zisťoval v reportáži v Správach redaktor Vladimir Amrich:

„Je to auto, ktorým sa dá v mestskej premávke poľahky zajazdiť si 400-450 kilometrov medzi nabíjaniami. Ide o relatívne jednoduchšie auto z hľadiska toho interiérového vybavenia aj možno tvarového, aj materiálového,“ priblížil šéfredaktor magazínu TopSpeed.sk Marián Čabák.

„Na druhej strane, popularitu udáva v tomto prípade cena. Autá napríklad na Slovensku sa predávajú od 31 do 44-tisíc eur a to je koncová cena s DPH,“ podotkol Čabák.

Zamestnávatelia vidia problémy

Zamestnávatelia upozorňujú na nedostatok kvalifikovaných uchádzačov o prácu, nevyhovujúcu infraštruktúru a zhoršujúce sa podnikateľské prostredie.

„Zlepšovať zákony, znižovať administratívnu záťaž. Potrebné sa zvyšovať vymožiteľnosť práva. Znižovať mieru korupcie a toto sú všetko choroby, ktorými Slovensko už dlhodobo trpí. Slovensko nežije v nejakej uzavretej bubline. Súťažíme aj s inými okolitými krajinami o umiestnenie tejto investície, to znamená isté investičné stimuly,“ uviedol generálny sekretár Republikovej únie zamestnávateľov Martin Hošták.

Európska komisia uvažuje, že na koncern SAIC uvalí dovozné clá až do výšky 50 percent. Čínska vláda totiž koncovú cenu týchto automobilov stláča rôznymi dotáciami.

„Ak vedia obísť možné sankcie na dovoz čínskych elektromobilov tým, že ich tu vyrobia, tak pre nich ide o najlepšiu možnú stratégiu,“ skonštatoval analytik Adapt Institute Viliam Ostatník.

Európske štandardy

S príchodom čínskych investícií sa spájajú aj obavy o dodržiavanie európskych štandardov a regulácií.

„Zbierajú množstvo dát, vyhodnocujú to. O vodičovi, o svojom okolí. A my si nie sme jednoducho istí, či v praxi tá regulácia Európskej únie, či je natoľko nepriestrelná, aby sme si mohli byť istý, že nedochádza k nejakému úniku dát a podobne,“ dodal Ostatník.

V ktorej európskej krajine sa napokon čínsky investor usídli, sa má definitívne rozhodnúť v septembri. Automobilový priemysel je najdôležitejším sektorom slovenského hospodárstva, no ekonomika už teraz naráža na produkčné možnosti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika