Na hlavný obsah

Obcou na Spiši sa prehnala povodeň: Voda ničila domy i autá. Ľudia ostali bez elektriny a plynu

V lokalite pozastavili tiež železničnú dopravu.

Obcou na Spiši sa prehnala povodeň: Voda ničila domy i autá. Ľudia ostali bez elektriny a plynu
Potopa v obci Mníšek nad Hnilcom. Foto: STVR

Obec Mníšek nad Hnilcom v okrese Gelnica postihla silná povodeň. Obyvatelia a chatári boli bez elektriny a časť ľudí aj bez plynu. Niektoré domy vytopilo. V lokalite pozastavili aj železničnú dopravu.

Obcou sa okolo pol štvrtej popoludní prehnala obrovská prívalová vlna. Celé to trvalo približne pol hodiny. „Päťdesiat rokov tu bývam, ale toto tu nikdy nebolo. Prišla taká búrka a lejak, že to bol až strach,“ povedal obyvateľ obce Štefan Šveda.

“Bola to náhla smršť. Vyliali sa nám dva miestne potoky. Priepusty to nestíhali, ale aj keby mali 200 percentnú kapacitu, tak toto sa nedalo zvládnuť. V potokoch sa valila voda z lesa,“ priblížil starosta obce Mníšek nad Hnilcom Ľudovít Kujnisch.

Záplava napáchala veľké materiálne škody. “Zapchalo nám to priepusty, zničilo miestnu komunikáciu, pretrhlo plynové potrubie,“ vymenoval starosta Kujnisch. Niekoľko rodín zostalo bez plynu.

“Došlo k pretrhnutiu hrádze na tajchu. Voda z neho úplne odtrhla plynové vedenia. Bol tam veľký únik plynu, takže sme to zastavili, aby nedošlo k výbuchu,“ vysvetlil veliteľ Hasičského a záchranného zboru v Gelnici Ján Peklanský.

Záplave v Mníšku nad Hnilcom sa v Správach :24 venovali regionálne štáby a redaktorka Marie Balážová Melníková:

Ľudia boli bez elektriny

V obci zasadal krízový štáb, ktorý vyhlásil mimoriadnu situáciu. Množstvo ľudí nemalo ani elektrinu. “Nemáme elektrickú energiu, poškodilo nám nový plot na vodojemoch,“ povedal starosta.

Na trati Mníšek – Švedlár nepremávali ani vlaky. “Podmylo železničnú trať. Opravuje sa, bude to veľmi ťažké sprejazdniť,“ dodal starosta. “Je prerušená doprava v úseku Mníšek – Švedlár z dôvodu zaplavenia trate po búrke. Zamestnanci nevedia, čo sa pod vodou v okolí koľaje nachádza,“ uviedla hovorkyňa Železníc Slovenskej republiky Vladimíra Bahýlová.

Povodeň v dedine poškodila približne 25 rodinných domov. Voda zatopila dvory, pivnice a dostala sa aj do ich vnútra. Dve rodiny ostali odrezané od sveta. “Došlo k poškodeniu miestnej komunikácie, prístupová cesta tam nie je. Zmizla. Zobralo aj tri osobné autá, jedno zaplavilo v garáži,“ priblížil veliteľ hasičov Peklanský.

Do noci odstraňovali škody profesionálni i dobrovoľní hasiči. “Veľmi nám pomáhajú pri odstraňovaní tejto pohromy miestni dobrovoľní hasiči. Zasahovali, kde popadali stromy,“ dodal Peklanský.

Počasie neveští nič dobré. Krátko pred 20.00 h začalo v dedine opäť pršať. Ľudia budú odstraňovať a vyčíslovať škody aj najbližšie dni.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny