Na hlavný obsah

Obetiam katolíckych duchovných bude cirkev vyplácať odškodné. Sexuálne násilie prežili tisíce detí

Na vyplatenie odškodného bol zriadený špeciálny fond.

Obetiam katolíckych duchovných bude cirkev vyplácať odškodné. Sexuálne násilie prežili tisíce detí
Ilustračná snímka. Foto: TASR/DPA

Portugalská katolícka cirkev vo štvrtok (25. 7.) oznámila, že odškodné obetiam sexuálneho zneužívania duchovnými bude vyplácať podľa závažnosti jednotlivých prípadov. Informuje o tom agentúra AFP.

Katolícka cirkev v Portugalsku oznámila úmysel vyplatiť obetiam odškodné už v apríli. Toto rozhodnutie prišlo po minuloročnom zverejnení vyšetrovacej správy. Tá odhalila, že od roku 1950 sa najmenej 4815 detí a ďalších zraniteľných dospelých stalo obeťami sexuálneho násilia zo strany katolíckych duchovných.

Zmena kultúry v cirkvi

Po zverejnení správy sa cirkevní predstavitelia ospravedlnili obetiam a priznali, že je potrebné „zmeniť kultúru v cirkvi“. Pápež František sa počas svojej návštevy Portugalska stretol s 13 obeťami pedofílie a odsúdil tieto činy.        

Portugalská cirkev zdôrazňuje, že pri vyplácaní odškodného nejde o symbolické gesto, ale o pokus zmierniť utrpenie obetí. Žiadosti o odškodnenie budú prijímať do konca roka 2024.

Na vyplatenie odškodného zriadili špeciálny fond, ktorý budú financovať všetky diecézy v Portugalsku. Zatiaľ nie je známe, koľko ľudí požiada o odškodnenie, pretože mnohé obete už zomreli.

Portugalská cirkev zároveň tvrdí, že zaviedla nové opatrenia na prevenciu sexuálneho zneužívania a zintenzívnila spoluprácu s úradmi.

Podobné škandály spojené so sexuálnym zneužívaním v cirkvi zasiahli v posledných rokoch aj iné krajiny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet