Na hlavný obsah

Obľúbené mesto v Alpách je odrezané od sveta: Takmer dvetisíc ľudí museli evakuovať vrtuľníkmi

Situáciu spôsobili búrky.

Z mesta Cogne v talianskych Alpách záchranári evakuovali za pomoci vrtuľníkov na 1 800 turistov. Mesto je odrezané od zvyšku sveta po víkendových búrkach. Tie vyvolali zosuvy pôdy, píše v stredu (3. 7.) agentúra ANSA. Dostať sa do mesta po ceste nebude zrejme možné ani v najbližších týždňoch.

Cogne sa nachádza vo výške zhruba 1 500 metrov nad morom a je vyhľadávanou turistickou destináciou v západnej časti talianskych Álp. Pre silné búrky, ktoré postihli oblasť cez víkend, sa na viacerých miestach zosunula pôda pod jedinou cestou, ktorá spája mesto s údolím a zvyškom sveta.

Pre zosuv uviazli v meste od víkendu stovky turistov. Miestne úrady preto zariadili evakuáciu pomocou vrtuľníkov, ktorú využilo na 1 800 návštevníkov. Helikoptéry pomôžu s prepravou miestnych a zásobovaním aj v najbližších dňoch.

„Boli sme bez vody a bez mobilu, pretože nešiel prúd,“ opísala situáciu agentúre ANSA jedna evakuovaná turistka. Fungovanie vodovodu a dodávky prúdu sa podarilo v utorok (2. 7.) obnoviť. Opravy cesty si podľa odhadov agentúry ANSA vyžiadajú najmenej niekoľko týždňov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet