Na hlavný obsah

Obnova ikonickej budovy vojenskej ubytovne v Bratislave bude stáť desiatky miliónov eur

Splniť by mala požiadavky na jej energetickú hospodárnosť.

Obnova ikonickej budovy vojenskej ubytovne v Bratislave bude stáť desiatky miliónov eur
Vojenská ubytovňa Hviezda v Bratislave. Foto: TASR/Dano Veselský

Bývalá vojenská ubytovňa Hviezda v Bratislave, známa ako Kukurica, bude po rekonštrukcii spĺňať všetky požiadavky na energetickú hospodárnosť.

Primárna energia sa po zrealizovaní opatrení zníži minimálne o 30 percent. Uhlíková stopa sa tiež zníži na minimum. Vyplýva to z návrhu zámeru obnovy tejto historickej budovy, ktorý v stredu (3. 7.) schválila vláda. Predpokladaná hodnota obnovy tzv. Kukurice je podľa materiálu viac ako 58,06 milióna eur s DPH.

„Ministerstvo obrany má záujem o priamu výzvu zo strany ministerstva dopravy na uzatvorenie zmluvy o poskytnutí prostriedkov mechanizmu. Chce sa tak uchádzať o finančné prostriedky určené na obnovu verejných historických a pamiatkovo chránených budov vo výške 24 miliónov eur s DPH,“ uviedol rezort v materiáli.

Finančné prostriedky nad rámec oprávnených výdavkov plánu obnovy budú požadované opätovným schválením vlády na dofinancovanie zo štátneho rozpočtu. Vláda zároveň určila Bytovú agentúru rezortu obrany ako priameho prijímateľa prostriedkov z plánu obnovy.

Zachovanie architektonických hodnôt

V roku 2021 bol vypracovaný architektonický projekt a následne v rokoch 2023 až 2024 projektová dokumentácia pre stavebné povolenie a projektová dokumentácia pre realizáciu stavby. „Táto je v súčasnosti v procese úpravy tak, aby súhlasila s aktuálnymi požiadavkami ministerstva obrany,“ tvrdí v materiáli.

V návrhu rekonštrukcie internátu sa uvažuje o zachovaní architektonických a konštrukčných hodnôt pôvodného diela s komplexnou obnovou objektu a dôrazom na využitie priestorových podmienok. Zároveň navrhujú rozšírenie areálu a vybudovanie nových parkovacích kapacít.

Pozrite si fotogalériu s vizualizáciou vojenskej ubytovne v Bratislave po rekonštrukcii:

Obnova tzv. Kukurice má podľa rezortu obrany koncepciu komplexnej rekonštrukcie so zachovaním pôvodných prvkov autorov. Sú nimi originálne konštrukcie, materiály, architektonické detaily, s využitím pôvodných podláh, stropných elementov, schodiskových konštrukcií, zábradlí či výtvarného monumentálneho diela.

Pripomína, že objekt je v súčasnosti v nevyhovujúcom stavebno-technickom stave, ktorý neumožňuje jej plnohodnotné užívanie. Najvážnejšími problémami sú zastaraný a skorodovaný obvodový plášť a nevyhovujúce rozvody inžinierskych sietí. Rovnako tak aj zatekanie a degradácia nosných konštrukcií na najvyšších podlažiach.

Projekt predstavili v máji 2022

Projekt rekonštrukcie tzv. Kukurice predstavilo bývalé vedenie ministerstva v máji 2022. Ukončenie obnovy predpokladali v roku 2025. Rekonštrukciou Internátu Hviezda získa ministerstvo nové administratívne priestory, ktoré podľa vlastných slov potrebuje.

Rezortu obrany slúžila budova od roku 1989. So zhoršujúcim sa technickým stavom sa postupne vyprázdňovala, v roku 2017 ju úplne zatvorili. Internát Hviezda má kruhovitý pôdorys a výšku 82,2 metra s 25 nadzemnými podlažiami a dvoma podzemnými.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny